MRAČNE TAJNE 8 TURISTIČKIH ATRAKCIJA: Nećete verovati šta se krije u ovim tunelima!
Foto: Flickr

Za avanturiste

MRAČNE TAJNE 8 TURISTIČKIH ATRAKCIJA: Nećete verovati šta se krije u ovim tunelima!

Ludi svet -
Postoje mesta na svetu na kojima možete da doživite pravu Indijana Džons avanturu, predstavljamo vam neke tajne podzemnih prolaza koji samo čekaju heroja koji će ih istražiti

Nema ništa bolje nego kad akcioni heroj nailazi na podzemni tunel, ili davno zaboravljen podzemni grad. Ali ono što ljudi ne shvataju jeste da ovi tajni prolazi nisu uvek izmišljeni. Postoje mesta na kojima možete da doživite pravu Indijana Džons avanturu.Predstavljamo vam neke tajne podzemnih prolaza koji samo čekaju heroja koji će ih istražiti.

1. Gilmerton Kov, Edinburg, Škotska

Ovi tuneli ispod grada su sagrađeni 1700. godine od strane jednog tvrdoglavog kovača po imenu Džordž Paterson.

Priča se da su neki od Patersonovih tunela povezani sa tunelima koje su nekada koristili Templari, najveštiji vojnici krstaških ratova.

foto Wikipedia
foto Wikipedia

Ovi tuneli nisu jedina tajna Edinburga. Istraživači veruju da Edinburg koji poznajemo sada, zapravo "sedi" na vrhu starog Edinburga, koji je nestao zbog kuge. Kada su stvari krenule na loše, urbanisti su odlučili da počnu sve ispočetka, gradeći novi grad na ruševinama starog.

2. Ubistva H.H. Holmsa, Hotel, Čikago, Ilinois

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

Jedan od američkih najozloglašenijih serijskih ubica bio je jezivo efikasan u svojim ubilačkim tehnikama. Da bi osigurao da će stvari ići glatko, on je svoja ubistva sprovodio u hotelu sopstvenog dizajna, opremljen sa mrežom gasnih komora i uništavanja tela. Kada su se gosti čekirali u njegov hotel, pustio bi im gas, zatim je njihova tela slao kroz tunele u njegovo podzemno sklonište. Upravo na tom mestu bi ih on lično seckao, a zatim bi prodavao njihove organe i kosti.

foto Myfoxchicago
foto Myfoxchicago

Holmsov užasni hotel je od tada demoliran, samo kako bi se sazidala pošta na tom mestu. Zaposleni se plaše od misterioznih tunela ispod zgrade, koji su čvrsto sazidani od cigli koje je Holms koristio za izgradnju svoje kuće terora.

3. Maov podzemni grad, Peking, Kina

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

Mao Cedung započeo je izgradnju ovog 18 milja dugačkog podzemnog lavirinta ispod grada Pekinga kao sklonište u slučaju nuklearnog napada.

foto Deviantart
foto Deviantart

Iako su tuneli već dugo vremena napušteni, nekada su tu bile prodavnice, restorani, pa čak i škole. Napravljen je tako da može da primi 40 odsto stanovništva grada, ali sada je uglavnom pun turista koji su uradili svoj "domaći zadatak".

foto Wikipedia
foto Wikipedia

Ovaj dvorac iz 13. veka sagrađen je tačno na ulazu pećine, dajući joj povoljan položaj u slučaju napada.

Kada su Habzburzi došli po Barona Erazema Jamskog u 15. veku, na primer, gospodar dvorca držao je svoju porodicu i sluge skrivene u tuhnelu dugačkom 3 milja. On bi koristio prolaz da se iskrade i obnovi zalihe dok se vojska borila napolju.

5. "Moose Jaw", Saskačevan, Kanada

Tuneli su izgrađeni ispod ovog grada, kako bi radnici mogli da idalje svakodnevno putuju na posao u toku jakih kanadskih zima.

foto Youtube
foto Youtube

Nekako su kontrolu nad ovim podzemnim prolazima preuzeli kriminalci, a tokom prohibicije koristili su tunele kako bi sklanjali alkohol. Čak je rečeno da je i Al Kapone imao udela u ovoj aktivnosti, a otid i nadimak tunelima "Velika čikaška veza"

6. Vinčesterska misteriozna kuća, San Hoze, Kalifornija

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

1862. godine, žena po imenu Sara Vinčester pogođena je strašnom tragedijom kada su i njena beba stara šest meseci i njen suprug umrli u roku od nekoliko godina. Konsultovala se sa vidovnjakom koji joj je rekao da ide na zapad i sagradi kuću toliko uvrnuto da bi se čak i zli duhovi u njoj zbunili.

foto howstuffworks
foto howstuffworks

Tako je i izgrađena Vinčesterska kuća misterije. Postoje 13 krila u ovoj vili, svaki sa setom od 13 panel prozora i 13 lustera. Vetrovitim tunelima ispod vile može se pristupiti stepeništem sa pogodili ste, 13 stepenika.

7. Daver Zamak, Engleska

foto Wikipedia
foto Wikipedia

Ovaj zamak postoji još pre 1066. godine (kada ga je Vilijam Osvajač uselio), ali tek za vreme Napoleonovih ratova odlučeno je da je vreme da se izgrade i obnove tuneli, kao strateški potez, s obzirom da je zamak služio kao najbliži prelaz iz Engleske u Francusku preko Lamanša.

foto BBC
foto BBC

Ovi tuneli koristili su kroz istoriju u različite svrhe. Poslednji put su aktivno korišćeni za vreme drugog svetskog rata, kao i u hladnom ratu, doduše samo za oblužnje meštane kojima je bila potrebna evakuacija.

8. Magični kraljevski tuneli, Buena Vista, Florida

foto Wikipedia
foto Wikipedia

Iako ovo tehnički nije pravi dvorac, Magično kraljevstvo u svetu Volta Diznija može da se pohvali kompleksnom serijom tunela ispod parka.

foto Themaprktourist
foto Themaprktourist

Nažalost, ne postoji Diznijeva tamnica tamo dole, samo niz puteva koje koriste glumci i likovi iz parka kako bi se brzo kretali kroz 6 zemalja koje čine Magično kraljevstvo. Uzmite baklje, jer svi ovi tuneli su stvarni i čekaju da neko istraži njihove tajne.

(ViralNova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track