Najnovije vesti

SLIKAJ MENE, SLIKAJ MENE, SLIKAJ MENE: Šta će sve dovesti do ludila svakog fotografa!
Foto: Profimedia

Bonton fotografa i fotoaparata

SLIKAJ MENE, SLIKAJ MENE, SLIKAJ MENE: Šta će sve dovesti do ludila svakog fotografa!

Ludi svet
Ne pišemo ovo u ime svih fotografa i možda je ovo pomalo grubo, ali tako je...

Ovim malim slatkim pravilima ne želimo da predstavimo fotografe kao neke strašne ljude, samo želimo da prenesemo filozofiju fotografisanja i korišćenja aparata. Ne pišemo ovo u ime svih fotografa i možda je ovo pomalo grubo, ali tako je...

Poštujte fotografe jer će onda i oni poštovati vas!

1.  Znam i verujem da ste jedna od dobro balansiranih osoba, stamena i stoji na zemlji ali molim Vas STAVITE OKO VRATA SIGURNOSNU TRAKU FOTOAPARATA.

Iako ste osoba od poverenja i imate dobar balans, to sve pada u vodu ako se na vas recimo zaleti treća osoba ili neko naleti na vas, a vi iskoristite moje „čedo“ kao jastuk za ublažavanje pada.

2.  Molim Vas ne skidajte mi aparat kada mi je oko vrata ili mi ga ne uzimajte naglo iz ruke kao da je Vaš.

Razumite ovo, kao svaki vlasnik ovakvog aparata, on je moje blago. Lično, nemam novaca da pazarim još jednom takav, zato vas molim da pitate pre nego što ga dodirnete i nemojte se uvrediti ako vas odbijem.

3. Zamolili bi Vas da sebi ne dajete za pravo da prelistavate po slikama i brišete sami – JEDNO pogrešno dugme može izbrisati SVE slike sa aparata.

Sa sobom nosim karticu od 8gb memorije, to je 457 RAW slika ili 1386 JPG.Unutar svega toga sigurno postoji slika koja Vam je apsolutno užasna, imali ste zatvorene oči, lice Vam je ispalo bezveze, napravili ste grimasu itd, ne govorim u ime svih fotografa ali vrlo sam saosećajan. Ako me pitate vrlo rado ću je sam obrisati ili edit-ovati da izgledate bolje.

4. To što držim kameru ne znači da ću vas slikati 100%

Ovo će zvučati zlobno ali tako je...možda sam taj dan umoran, možda je svetlo katastrofa, možda niste rekli „molim te“ i zahtev „slikaj mene, slikaj mene, slikaj mene“ (pogotovo ako ne znam ko ste)  može da bude zaista iritantno.

5. Nemoj izigrati moje poverenje dodavajući moj aparat nekom drugom ko TEBE pita da mu daš.

Ovo bi značilo sledeće: Ja vama dam aparat, moje blago, moje sve, što u principu znači da vam verujem. Kada vam dam aparat u ruke očekujem direktan povratan smer, a ne turu oko ostrva.

6. Slikanje je jedna stvar, post produkcija je totalno druga priča.

Ovo nije problem sa kojim se susrećem svaki dan, ali primećujem to i kod drugih fotografa, svi živimo bržim životom, uploadujem 100 slika ili videa, biramo najbolje, pa najbolje od najboljih, pa tek onda editujemo svaku posebno. Molim Vas budite strpljivi sa rezultatima

7.  Kao što biste potpisali autora teksta ili pesme, molim Vas potpišite svakog autora fotografije.

Mnogi od nas su mladi fotografi, koji se tek dokazuju i pokušavaju da svoje ime proguraju gde god mogu. Da li ćete staviti ime autora slike u tag, caption ili description to je lep gest, kojim poštujete a i zahvaljujete se autoru slike.

8. Ovo pravilo se tiče onih koji ponekada i probaju da slikaju sa mojim SLR-om, obično drže shutter dugme toliko dugo da naprave bar 8-10 slika, tap tap tap tap...ok ok DOSTA sa tim neredom od slika...

9. Svi mi imamo različite stilove i svi rastemo i razvijamo se u fotografiji.Zato je vrlo glupo kritikovati ili upoređivati da li je naš (moj) rad lepši ili lošiji od nečijeg rada ko je etiketiran i poznat fotograf. Dosta ljudi koje poznajem su mladi i inspirativni fotografi. Imamo slične ili različite aparate. Svi mi još uvek učimo i dobijamo na iskustvu. Vrlo rado se udružujemo da bismo učili jedni od drugih...

Nadamo se da ćete ubuduče više poštovati ovaj rad, jer verujte, samo tako ćete dobiti onu pravu fotku koju želite ceo život!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...