PIVO SA UKUSOM MOKRAĆE: Danci prikupljaju urin da bi fertilizovali ječam za pivo
Foto: Shutterstock

Reciklaža

PIVO SA UKUSOM MOKRAĆE: Danci prikupljaju urin da bi fertilizovali ječam za pivo

Ludi svet -
Organizartori Roskilde festivala u Danskoj planiraju da prikupe 25.000 litara mokraće kako bi fertilizovali ječam i tako napravili pivo

"Od pišaće do piva" glasi slogan ove kampanje Svi učesnici festivala koji žele da daju svoj skromni "prilog" moći će da uriniraju u u metalno korito, a zatim će se mokraća iz njega specijalno dizajniranim rezervoarima prenositi u polja u blizini sa ciljem da fertilizuje pivski ječam.

"Od pišaće do piva" glasi slogan ove kampanje pokrenute na najvećem muzičkom festivalu u severnoj Evropi, koji se ove sedmice održava u Selandu u Danskoj. Organizatori se nadaju da će prikupiti 25.000 litara urina od oko 100.000 posetilaca. Ako sve protekne kako je planirano, posetiocima ovog festivala 2017. biće služeno pivo fertilizovano urinom.

- Želimo da promenimo svoj pristup smeću - umesto da bude teret, može da postane dragoceni resurs. Velike količine urina na ovom festivalu imaju negativan uticaj na okolinu i na kanalizaciju, pa ovim putem planiramo da zaustavimo to. Osim toga, mislim da će se ljudima dopasti pomisao da će doprineti proizvodnji piva - kaže Lif Nilsen iz Danskog saveta za agrikulturu i hranu, koji je ostvario blisku saradnju sa organizatorima festivala.

Na ovogodišnjem festivalu pevaju "Florence and the Machine", Farel Vilijams, Pol Makartni i mnogi drugi poznati muzičari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track