10 GODINA U ZONI SUMRAKA. ALI STVARNO: Vilijam (38) svaki dana iznova živi 14. mart 2005!
Foto: Printskrin

Čudna amnezija

10 GODINA U ZONI SUMRAKA. ALI STVARNO: Vilijam (38) svaki dana iznova živi 14. mart 2005!

Ludi svet -
Vilijam svakog jutra budi uveren da je upravo taj datum, da još služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled, a u nastavku dana gubi nove informacije

Vilijam (38) došao je na Univerzitet Lester i zapanjio naučnike činjenicom da iznova živi 14. mart 2005. godine.

Naime, on svakog jutra budi uveren da je upravo taj datum, da još služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled, te potom u nastavku dana gubi nove informacije. Doktor Džerald Burges smatra kako je njegov slučaj jedinstven u svetu na polju amnezije i ističe kako se Vilijam svega seća do toga dana i 13.40 sati, ali se onda desi neki "reset" u njegovoj glavi" jer nove informacije može da čuva samo 80 minuta.

"Kako bi normalno funkcionisao supruga ga svakog jutra podseća da uključi računalo i pročita sve zadatke koje mora taj dan obaviti, kao i da se podseti na sve informacije koje su mu potrebne”, napisao je Burges, koji je tvrdi da Vilijam ne laže.

Doktor je pojasnio da s njim već radi deset godina i da nema šanse da se pretvara, dodajući da veruje da je kod Vilijama problem to što u njegovom mozgu ne dolazi do sinteze proteina, što dovodi do toga da njegov mozak nije u stanju da stvoriti nova sećanja.

Njegov je problem, zapravo, vrlo sličan kao kod pacijenata koji boluju od anterogradne amnezije i ne mogu prebaciti informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje, ali se povest bolesti i simptomi ne podudaraju u potpunosti, naglašava doktor.

Inače, Vilijam nikada nije pretrpio udarac u glavu, niti je na njegovom mozgu moguće pronaći oštećenje pa se samo može nagađati što je bio uzrok stanju u kojemu se danas nalazi.

Doktor smatra kako Vilijamovi problemi kreću neposredno posle anestezije kod zubara, ali ističe kako nema dokaz da je taj trenutak bio presudan i da je kriv za njegovo stanje.

(Leicester Mercury)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track