Ispravka: Nije upecan som star 100 godina i u njemu nisu pronađene ljudske kosti
Foto: Printskrin

Grdosija

Ispravka: Nije upecan som star 100 godina i u njemu nisu pronađene ljudske kosti

Ludi svet -

Portal Kurir je 1.9.2015. godine objavio članak s naslovom: "(VIDEO) Upecan som star 100 godina, a ono što su našli u njemu će vas šokirati!", čiji je sadržaj analizom fektčekera ocenjen lažnim.

Analiza sajta Raskrinkavanje.ba pokazuje da je priča o kostima i značkama nacističkog vojnika u ulovljenom somu, koju je portal Kurir u dva navrata preneo - izmišljena, čime smo čitaoce nenamernom greškom doveli u zabludu.

U prvobitnoj verziji teksta stoji da su poljski ribolovci Alfons Brzovski i Marek Ždanovič u reci Odri upecali soma starog između 90 i 110 godina. U pomenutoj verziji teksta takođe stoji da je som bio težak 185 kilograma, te da su u njegovoj utrobi pronašli ljudske kosti i značke, da bi forenzičari i biolozi kasnije utvrdili da su u pitanju ostaci nacističkog oficira iz Drugog svetskog rata.

Međutim, činjenice koje je istražio portal Raskrinkavanje.ba ukazuju na to da je u pitanju izmišljena priča koju je izvorno objavio satirični portal World News Daily Report.

Iz svega navedenog može se zaključiti da je sarkastični tekst shvaćen kao istinit i tako prenet.

Dakle, poljski ribolovci nisu upecali soma starog 100 godina i u njemu nisu pronašli ljudske kosti koje su pripadale nacističkom oficiru iz Drugog svetskog rata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track