NAJJEZIVIJE SVETSKE USPAVANKE: Kada čujete ovih 12, nećete spavati danima!
Foto: Jutjub

Strašno!

NAJJEZIVIJE SVETSKE USPAVANKE: Kada čujete ovih 12, nećete spavati danima!

Ludi svet -
Ove rime i uspavanke prilično su direktne u svom užasu. Većina njih bavi se bolestima, smrću, čudovištima koja će bez nekog posebnog razloga doći da vas pojedu

Kada ste bili mali, najverovatnije ste pevušili uspavanke bez ijedne brige na svetu. Međutim, kada ste odrasli, shvatili ste da ove pesme naizgled bezopasne zapravo pričaju i o nekim drugim stvarima.

Ove rime i uspavanke prilično su direktne u svom užasu. Većina njih bavi se bolestima, smrću, čudovištima koja će bez nekog posebnog razloga doći da vas pojedu. Srećom, većina dece se ne obazire mnogo na reči sve dok ne budu dovoljna stara da razumeju da ova mitska bića zapravo i ne postoje. Ipak, činjenica je da su ove pesme za decu pomalo uznemiravajuće.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. "Nana Nene" je brazilska uspavanka o krokodilu koji će proganjati vašu decu u snovima.

Tiho mala bebo, Kuča dolazi po tebe Otac je otišao u polja Mama je otišla na posaoTi sa crnim licem Dođi i uzmi ovo dete Koje se plaši grimasa Babarogo, beži sa krova Pusti ovo dete da spava mirno.

2. "Durmete Mi Nino" je španska uspavanka u kojoj biće nalik vuku muči i jede decu

Spavaj malenoSpavaj već jednomIli će Koko doći i odvešće teSpavaj malenoSpavaj već jednomIli će Koko doći i pojesti te.

3. "Dodo Titit" je haićanska uspavanka o krabi ubici!

Laku noć mala mamaAko ne spavaš poješće te krabaTvoja mama nije ovdeOtišla je u prodavnicuTvoj tata nije ovdeOtišao je na rekuAko ne zaspišKraba će te pojesti!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

4. "Bayu Bayushki Bayu" je još jedna uspavanka o vuku, ovog puta iz Rusije.Spavaj, spavaj, spavajNemoj da legneš preblizu ivice krevetaIli će mali sivi vuk doćiZgrabiće teOdvući u šumuOdvesti ispod vrbinog korena

5. U italijanskoj uspavanci pod imenom "Nina Nana", u principu svi hoće da te napadnu i ubiju.

Nina nana, nina ohKome da dam ovu bebu?Ako je dam starom panju, zadržaće je zauvekAko je dam babarogi, zadržaće je godinu dana.Ako je dam velikom vuku, on će je zadržati dugoVile sna, pošaljite moju bebu na počinak.

foto: Flickr / woepies
foto: Flickr / woepies

6. Na ostrvu Java, deca se plaše uspavanke "Lelo Ledung" koja priča priču o strašnom divu koji ih grabi noću.

Molim te tiho, nemoj da plačešDete moje sa divnim licemAko plačeš, nećeš biti lepo.Molim se da živiš časnoBudi žena velike važnostiDonesi čast prezimenu svog ocaBudi ratnik za svoju zemlju.Molim te tiho, dete mojeTamo...Mesec je punKao glava ogromnog divaOnog koji traži dete koje plače.Molim te tiše, moje prelepo deteAko nastaviš da plačeš, unervozićeš i mene.

foto: Rojters
foto: Rojters

7. Na Islandu, uspavanka "Bium, Bium, Bambalou" priča o prisustvu duha.

Moj mali prijatelju molim te odmoriJer napolju...Lice posmatra kroz prozor...

foto: Jutjub
foto: Jutjub

8. Još jedna uspavanka sa Islanda, priča o "Sofðu Nú Svínið þItt" je jednostavno jeziva.

SpavajTi crnooko prasepadni u duboku jamu sa duhovima!

9. "Highland Fairy Lullaby" iz Škotske garantuje da će roditelji izgubiti svoju decu jednog dana. Baš zabavno!

Ostavih dete da leži tamoDok sam skupljala borovniceIzgubila sam najdražu bebuVidela sam malo žuto laneAli nikad više svoju bebuPratila sam tragove do jezeraAli nisam našla svoju bebuNikad nisam našla svoju bebu.

foto: Jutjub
foto: Jutjub

10. Malezijski pevač Zi Avi rešio je da napravi uspavanku "Lima Anak Ayam" o umirućem piletu.

5 pilićaJedno pile umreJedno pile umre, ostane ih četiri...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

11. Norveška uspavanka "Krakevisa" je o mrtvoj kravi!

...Onda je ogulio kravu i isekao je na deloveImala je između 7 i 10 kilogramaOd krzna je napravio 12 pari cipelaNajbolji par dao je majciMeso je posolio i stavio u buradSačuvao je samo jezik Od iznutrica napravio je 12 užadiA kandže je koristio kao grabuljeUsta je koristio za skupljanje kišniceOd ušiju napravio je trubeOd očiju staklo za hodnika vrat je stavio u crkvu kao dekoraciju...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

12. Turska uspavanka "Incili Bebek Ninnisi"uspavljuje decu sa suptilnom pričom i žrtvovanju kamila između ostalih stvari.

Odozgo crno orlovi jaučuOdjednom se spuštajuMoju bebu kraduSpavaj, mala bebo, spavajOdozgo crni orlovi zapomažuKruna sa biserima je ostavljena da ležiTvoj glupi otac hrčeSpavaj, mala bebo, spavajOdozgo crne ptice pristižuMojoj bebi jedu mesoI ceo svet prisustvujeSpavaj, mala bebo, spavaj...Ako vi niste čuli za ovakve uspavanke, sigurni smo da ste imali divno detinjstvo.(Mental Floss)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track