UZNEMIRUJUĆE INFORMACIJE O PUPKU: 10 stvari koje sigurno niste znali!
Foto: Profimedia

Ovo niste znali

UZNEMIRUJUĆE INFORMACIJE O PUPKU: 10 stvari koje sigurno niste znali!

Ludi svet -
Ovaj deo tela krije neverovatne, ali i vrlo gadne tajne za koje ćete sada prvi put čuti

Možda je bolje i ne znati neke stvari, kao na primer za sir od bakterija iz pupka? Ovaj deo tela krije neverovatne, ali i vrlo gadne tajne za koje ćete sada prvi put čuti.

1. Pupak je prvi ožiljak koji ste dobili.

Vaš pupak je formiran iz ožiljka koji je ostao od pupčane vrpce kada ste se spojili na posteljicu vaše majke. Kada je vrpca presečena, ostavljajući vas sa čudnim, ali nekako divnim pupkom.

foto: Shutter
foto: Shutter

2. Naš pupak je prepun bakterija!

Istraživanje sprovedeno 2012. godine, a u kojem je učestvovalo 60 ispitanika, pokazalo je da se u pupku nalazi 2.368 različitih bakterija.

3. Dosta sisara uopšte nema pupak.

Istraživač sa UCL-a, Stejsi Hakner objašnjava da su svi sisari oni koji imaju posteljicu, ili oni koji mogu da hrane bebu dok je u utrobi sa pupčanom vrpcom. Međutim, većina ovih sisara (a i nekih ljudi) imaju pupak koji je zaklonjen dlakama, bledi tokom vremena ili imaju mali ožiljak ili izbočinu.

4. Ako ste muškarac, stariji, dlakav velike su šanse da imate jako "čudne stvari" u u pupku.

U jednom ne baš naučnom istraživanju, testirani su uzorci tih otpadaka iz pupka i učesnici su zamoljeni da obriju stomak i provere da li sto sprečava ta vlakna da se skupljaju u pupku. Rezultati su da se otpaci formiraju mešavinom vlakana iz odeće, kose i ćelija kože, a samo formiranje povezano je sa maljavošću.

5. Kad smo već kod otpadaka, neko zapravo drži Ginisov rekord za najveću kolekciju "đubreta" iz pupka.U novembru 2000. godine, čovek pod imenom Grejem Barker zvanično je prepoznat kao nejvaći kolekcionar otpadaka iz pupka, što mu je donelo mesto u Ginisovoj knizi rekorda. barker je to skupljao od 1984. godine, napunivši tri ogromne tegle.

foto:  Ilyke
foto: Ilyke

6. Gledanje u svoj pupak je nekada bio oblik meditacije.

Prema abc.net, grčki hrišćanski monasi sa Svete Gore koristili su poseban metod meditacije "pupčane kontemplacije", pod nazivom Hesišazm, za koju se smatralo da im daju širi uvid u božanske slave.

7. "Omfaloskepsis" je tehnički termin za gledanje u pupak.

8. Fetiši pupka su realna stvar.

Studija Gerta Heilbruna objavljena 1975. godine bavi se 27-godišnjim muškarcem čija je opsesija "pupak". On je bio toliko fasvciniram pupkom da je jednom čak pokušao da ga "ulepša" brijačem i umalo nije iskrvario na smrt i još jednom sa ogromnom iglom.

9. Od mikroba u pupku možete napraviti sir

Sir se pravi pomoću bakterija, a biolog Kristina Agapakis je i dokazala da se sir zaista može napraviti od bakterija iz pupka.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

10. Čak i planeta Zemlja ima pupak

Prema Smitsonianu, u srcu Velikih stepenika Jute nalazi se ogromna rupa kolokvijalno nazvana kozmički pupak. Rupa je ohromna i geolozi veruju da može da bude stara i do 216.000 godina.

(BuzzFeed)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track