(VIDEO) NE DAJTE DA VAS PREVARE: 7 bizarnih teorija zavera za koje se pokazalo da su istinite!
Foto: Profimedia

Verovali ili ne

(VIDEO) NE DAJTE DA VAS PREVARE: 7 bizarnih teorija zavera za koje se pokazalo da su istinite!

Ludi svet -
Vlada koja među crnim muškarcima namerno širi polno prenosive bolesti bez njihovog znanja, policija koja laže o smrti ljudi koji su otišli da pogledaju utakmicu i varalica koji je pomogao u započinjanju rata zvuče kao sulude teorije zavere, ali u stvari su istinite priče.

Eksperiment sa sifilisom u Taskigiu

Ovaj američki eksperiment trajao je od 1932. do 1972. godine i za vrijeme njegovog trajanja gotovo 400 crnaca je zaraženo sifilisom bez njihovog znanja ili pristanka. Muškarcima je rečeno da imaju "lošu krv", umesto da im kažu da imaju polno prenosivu bolest ili da ih leče od nje.

Istraživanjem se želelo otkriti da li sifilis drugačije utiče na crne muškarce nego na bele, a do trenutka završetka eksperimenta bila su živa još svega 74 učesnika eksperimenta.

Projekat MK-ULTRA

U sklopu ovog CIA projekta ljudima su (bez njihovog pristanka) davali lijekovi kojima su želeli da kontrolišu njihove misli. Pritom je agencija koristila i elektrošokove, hipnozu, subiminalna uveravanja i tehnike izolacije.

Program je spomenut u knjizi "Muškarci koji bulje u koze", prema kojoj je snimljen i poznati film s Džordžom Klunijem

Operacija Spajalica

Pomoću ovog tajnog plana pred kraj Drugog svetskog rata u SAD su se trebalo da dovedu nacističke naučnike koji bi potom trebalo da počnu da rade za CIA.

Novinarka Eni Jakobsen je otkrila ovaj plan u svojoj knjizi "Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America". Navodno su naučnici pomogli u izradi hemijskog oružja za SAD, te su sarađivali s američkim naučnicima na razvoju LSD.

Svedočenje Najirah

Devojčica (15) poznata samo kao Najirah , devedesetih godina, svedočila je pred američkim Kongresom, a njene reči su upotrebljene kao podrška za Prvi zalivski rat.

Devojčica je tvrdila da su irački vojnici vadili bebe iz inkubatora i puštali ih da umru, ali njenu priču je kasnije opovrgnuo Amnesty International. Nakon rata, Njujork Tajms je objavio da je Najirah ustvari bila ćerka kuvajtskog ambasadora i da je njenu priču organizovala PR kompanija Hill&Knowlton.

Prohibicija

Američka vlada je namjerno trovala alkohol tokom prohibicije u nameri da uvede zabranu konzumacije alkohola.Zahvaljujući njihovim akcijama, umrlo je oko 700 ljudi.

Hilsbrou

Blizu 100 navijača Liverpula je 15. aprila 1989. godine, zdrobljeno, a još mnogo ih je povređeno dok su pokušavali da gledaju polufinale FA kupa na Sheffield Wednsday Hillsborough stadionu.

2001. godine, jedan penzionisani sudija je izjavio da bi porodice preminulih trebalo da se klone "teorija zavera" u vezi toga što se dogodilo tijekom tragedije. Do 2012. godine, istraga je pokazala koliko se policija svim silama trudila da dokaže da su same žrtve krive za stvaranje gužve u kojoj su izgubile živote.

Tri godine posle, a istraga još traje, novi dokazi o zataškavanju policijske krivice i dalje izlaze na videlo.

Operacija Nortvuds

Za vreme Hladnog rata, američka vlada je osmislila napade na SAD koje je želela da pripiše Kubi, kako bi pridobila podršku javnosti za rat s ovom latinoameričkom komunističkom zemljom.

Dokumenti dokazuju da plan doduše nikad nije prerastao planirajuću fazu.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track