Najnovije vesti

(VIDEO) ČUVAJU VIŠE OD 30.000 LUTALICA: Mačke u Varšavi pažene kao beli medvedi
Foto: Profimedia

Love pacove

(VIDEO) ČUVAJU VIŠE OD 30.000 LUTALICA: Mačke u Varšavi pažene kao beli medvedi

Ludi svet
Vašrava čuva i neguje oko 30.000 gradskih mačaka lutalica, koje su navikle da ih grad tetoši. Gradske vlasti napominju da su one važan deo ekosistema, a mačke im se zahvaljuju tako što otkrivaju mahinacije u kvalitetu hrane.

Source: Sleeping cat quacks when his owner coughs by pavelsutyrin on Rumble

Varšava je na zahtev jednog odbornika zabrinutog za sudbinu mačaka lutalica, napravila novi popis tih životinja i objavila da nema razloga za brigu, jer ih na teritoriji poljske prestonice živi i vešto lovi miševe i pacove skoro 30.000.

"Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan deo ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i preteranog razmnožavanja glodara, pre svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život", rekla je portparolka grada Agnješka Klomb.

Tokom 2015. godine na ulicama Varšave živelo je 29.618 mačaka, što je za 482 više nego prethodne 2014. godine, a statistike za ranije godine pokazuju da je populacija varšavskih mačaka stabilna i niti nestaju niti se premnožavaju.

Source: Adopted kitten bonds with family cat by AnimalTales on Rumble

U ovu ekološki bezbednu deratizaciju poljska prestonica je prošle godine uložila 340.000 evra za 292.530 kilograma hrane kojom mace prihranjuju volonteri u svakoj gradskoj četvrti.

Varšavske mačke navikle su se da ih grad tetoši, a pretprošle godine ukazale su i na mahinacije sa kvalitetom hrane, pošto su počele da odbijaju da je jedu. Laboratorijska analiza, koju je naručio grad, pokazala je da je hrana prestala da ispunjava deklarisane norme i grad je na tenderu odmah izabrao drugog dostavljača.

Građani Varšave odazvali su se na apele vlasti da gradskim mačkama olakšaju život i zimi otškrinu prozore svojih podruma kako bi mogle da se ogreju. U nekim drugim poljskim gradovima opštine dele dobrovoljcima besplatno specijalne multipleks kućice da mačke koje ih štite od pacova ne budu beskućnici.

Source: Cat vocal about his love for mac n' cheese by DigitaLucidity on Rumble

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...