Dirljivo

ŠIMPANZE NIKADA NISU ZABORAVILE ŠTA JE OVA ŽENA URADILA: Emotivni susret nakon 18 godina!

Ludi svet -

Aktivistkinja za prirodnu okolinu, Linda Kobner uvek se borila da zaštiti životinje na ovoj planeti.

Kada je imala samo 23 godine i još uvek bila student, vodila je pionirski projekat da se oslobodi 6 šimpanzi koje su ceo svoj život provele u labaratoriji za testiranje nad životinjama.

U to vreme, bila je uobičajena praksa da se životinje ubijaju kada više nisu upotrebljive za testiranje. Kobner se borila da im pruži šansu da žive na otvorenom i da im vrati njihov ponos, dostojanstvo i život.

Nažalost, nije postojala opcija da ih vrati u divljinu jer su rođeni u zatočeništvu i svoj život proveli su u kavezima. Jednoj od ženki šimpanza bila je potrebna zdravstvena nega. Ipak, Linda je sa oduševljenjem gledala kako su životinje po prvi put omirisale travu i mogle slobodno da se kreću.

Uzela je odgovornost na sebe da jednu šimpanzu koja je bila bolesna hrani svaki dan bočicom i provodila je dosta vremena sa svojim dlakavim prijateljima kako bi im pomogla da se priviknu na život izvan kaveza.

Onda je došlo vreme da se Linda oprosti sa njima. Životinje su morale da nauče da žive nezavisno koliko god je to bilo moguće. Iako je to bilo jako teško za nju, Linda je ostavila šimpanze i vratila se svojim studijama. Projekat koji je započela imao je veliki uspeh: Životinje su se razmnožile i postae su jedna velika porodica, podržavaju jedni druge u oporavku od testiranja.

Nekih 18 godina kasnije, Linda je otišla da poseti svoje prijatelje. Dva od prvobitnih 6 koje je spasla bili su još uvek živi. Ona je prišla tom susretu znajući da su njeni prijatelji sada divlje životinje sa jakim vilicama i zubima i da mogu da budu opasni. Sumnjala je da li će se dve ženke šimpanze, Dol i Sving uopšte nje setiti, iako ona nikada nije mogla da zaboravi te divne, emotivne životinje.

Dok im je Linda prilazila, čula je da šimpanze koriste zvuk pozdrava!

Linda je odmah prepoznala Dol i Sving, a par je očigledno primetio osobu s druge strane malog jezera. Dok je Linda ulazila u čamac kako bi stigla do njih, dve šimpanze su počele da trče prema njoj.

"Sećate me se?" pitala je Linda životinje dok je prilazila sve bliže. Onda se desilo nešto neverovatno: Šimpanze su pružile prste ka njoj i povukle ženu u svoj zagrljaj.

Nije bilo sumnje da su Dol i Sving tačno znale da grle ženu koja im je spasla živote mnogo godina ranije. Nikada se ne bi ovako ponašale prema strancu.

Linda je ostale bez reči. Prošle su skoro dve decenije, a skoro ništa se nije promenilo među njima.

Iako Dol i Sving ne mogu da pričaju, bilo je očigledno da osećaju veliku ljubav prema Lindi.

Linda će uvek biti član njihove porodice, bez obzira koliko dugo se ne vide. Linda je bila sva u suzama kada su se ponovo sreli, ali i presrećna.Pogledajte video njihovog susreta:

(Hefty)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track