(FOTO) OLIMPSKI BOG POPULIZMA: Ovaj čovek tvrdi da će lično otplatiti dug Grčke, a evo i kako
Foto: Profimedia

VERUJE U ZEVSA

(FOTO) OLIMPSKI BOG POPULIZMA: Ovaj čovek tvrdi da će lično otplatiti dug Grčke, a evo i kako

Ludi svet -

Artemis Soras je samoproklamovani bilioner, bivši NBA igrač i aeronautički genije koji ubeđuje Grke kako je on taj koji može spasiti njihovu zemlju. Jedini problem - Soras je u bekstvu

U septembru 2012. godine, evropska ekonomska kriza ulazila je u treću godinu, kada je punačak Grk iz lučkog grada Patrasa došao u Atinu i održao pres konferenciju na kojoj je izneo teške optužbe protiv države. Malo ko u publici je tada znao za njega, piše Newsweek.rs."Ja sam Artemis Soras", počeo je stidljivo. "Trebalo bi da znate da je vaša vlada u zaveri protiv vas. Sada je došlo vreme da stvari izađu na videlo!" Soras je zatim objasnio kako je on naslednik obveznica Banke Anatilije.Iako je tu banku još 1920ih godina kupila Nacionalna banka Grčke, Soras je to odbacio kao "gluposti" navevši kako je vrednost njenih obveznica narasla i kako su samo dve dovoljne da otplate astronomski dug zemlje. Istovremeno, Soras je tvrdio da poseduje čak 40 obveznica s ukupnom vrednošću od 135 biliona evra!

Premda su ga mediji isprva ismejavali, a zvanična Atina demantovala njegovu priču, Soras se nije obazirao na kritike već je dalje proširio tvrdnje o svom bogatstvu. Korak po korak, hiljade su se okupile iza Sorasa i umalo izglasale njegov ulazak u parlament. Sada, te hiljade se nadaju da će poslednje poglavlje sage o Sorasu izaći u korist junaka.Naime, za kontroverznim govornikom izdat je nalog za hapšenje zbog starog slučaja u kojem je Soras uhvaćen kako menja lažne kuvajtske dinare za polovan auto svog kuma. Nakon što je dobio poziv na sud, Soras je pobegao - u planine Peloponeza, neki tvrde; u Italiju gobore druge; u Centralnu Ameriku, govorkaju treći. U svakom slučaju, Soras je na slobodi.U eri post-istine, Artemis Soras predvodi nešto sasvim jedinstveno - Pokret koji je potpuno nepovezan s realnošču čak i u osnovnim stvarima. Prethodne godine, Sorasove tvrdnje o bogatstvu omogućile su mu da pokrene političku partiju koja se zove "Skupština Grka" koja je postala magnet za individue sa margina grčkog društva.Anti-semite, astroloz, teoretičari zavere, neopagani i ostali koji o Atlantidi govore kao o bilo kojem drugom grčkom ostrvu, hrele pod Sorasovo okričje. Svake sedmice, oko 12.000 njih skuplja se u nekom od 300 partijskih objekata širom Grčke.

Soras im se već obratio u više od 4.000 javnih govora, a često ih vodi i na ekskurzije koje posećuju starogrčke ruševine, gde se oblače u čaršave kako bi rekreirali drevne svetkovine. Osim toga, članovi partije imaju "tajni pozdrav", kao i manifest o detaljnim ritualima kojih se trebas pridržavati.Ako pitate bilo koga sorasovaca, kako ih nazivaju, na sledećim izborima njihov vođa će osvojiti većinu.Pokret Skupština Grka sebe vidi kao poslednji bastion istine u divljini dezinformacija i intriga. Ova grupa, koja istovremeno predstavlja i svojevrstan kult ličnosti, kao i nacionalistički i protesni pokret, insistira da ne postoji nešto što se naziva nacionalna država. Postoji Grčka i masa zemlje koja nije Grčka. Jevreji kontrolišu sve političke partije u zemlji, čak i ekstremno desničarsku Zlatnu zoru, kao i Grčku pravoslavnu crkvu.Nezaposlenost, kriza, mere štednje i slično - sve to su fiktivne priče koje će Soras raskrinkati kada dođe na vlast. Tada će bilioni evra biti dostupni javnosti, dug će nestati i svaki Grk će ostvariti pravo na 20.000 na svom debitnom račun.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NOVA GENERACIJA TERORISTA: Šta žele grčki anarhisti koji šalju pisma bombe evropskim zvaničnicimaTINEJDŽER ISPRAVIO NASA: 17-godišnjak pronašao grešku na Međunarodnoj svemirskoj stanici!TRAŽE OD RUSA DA NE BUDU RUSI: Ovo su urnebesni saveti Kremlja za ruske turiste (FOTO)ŠTA JE SVE POTREBNO ZA OPOZIV: Evo kako Sjedinjene Države mogu da se oslobode Donalda TrampaBORBA ZA PRESTO, RAT I INTRIGE: Trampova romansa sa Saudijcima nije ni počela, a već se završila (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track