Najnovije vesti

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Evropske psihopate imaju različite osobine od američkih, evo i koje!
Foto: Profimedia

istraživanje

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Evropske psihopate imaju različite osobine od američkih, evo i koje!

Ludi svet

Koje osobine imaju psihopate? To bi moglo da zavisi od zemlje u kojoj živite, iznenađujući je rezultat jednog istraživanja.

 

Istraživanje je objavljeno u publikaciji udruženja američkih psihologa Journal of Abnormal Psychology. 

 

Sprovedeno je na uzorku od 7.450 kriminalaca iz Amerike i Holandije, među kojima je bio velik broj osoba koje imaju karakteristike kliničke psihopatije, pokazalo je značajne razlike među njima.


Najistaknutije osobine američkih psihopata su bezosećajnost i nedostatak empatije, dok je holandskim psihopatima svojstvena neodgovornost i parazitski način života.

foto: profimedia

Ispitanici su ispunjavali standardni test kojim se procenjuju osobine pojedinaca u četiri područja koja otkrivaju psihopatiju: afektivna obeležja (poput nedostatka empatije, bezosećajnosti, plitkih osećanja i neustrašivosti), interpersonalnih problema (poput osećanja odvojenosti, manipulisanja drugima i patološkog laganja), stila života (neodgovornost i slaba kontrola nad svojim postupcima) i antisocijalnog ponašanja (problemi s ponašanjem u detinjstvu, kriminalno ponašanje).


Osim nedostatka empatije i bezosećajnosti, centralna osobina američkih psihopata je i sklonost plitkim osećanjima, dok je kod holandskih psihopata to periferna i ne naročito česta osobina.

 

Na velike razlike u rezultatima istraživanja mogle su uticati razlike u ocenjivanju u Americi i Holandiji, piše Quartz.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Quarts, Foto: Profimedia

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...