PETAK 13. PRIVLAČI PROKLETSTVO I NESREĆU!  Ovo NE SMETE da radite na najbaksuzniji dan kako bi izbegli MRAČNE SILE! A ovu bubu ne smete ni da POGLEDATE
Foto: Profimedia

NAJBAKSUZNIJI DAN U GODINI

PETAK 13. PRIVLAČI PROKLETSTVO I NESREĆU! Ovo NE SMETE da radite na najbaksuzniji dan kako bi izbegli MRAČNE SILE! A ovu bubu ne smete ni da POGLEDATE

Ludi svet -

Ljudi imaju potrebu da objašnjavaju nerazjašnjene pojave i pojmove kako bi lakše spoznali svet oko sebe. Zato se često trude da pročitaju simbole i znakove koji bi im približili daleke i neobjašnjive stvari. Tako se iz religije nekad stvore sasvim nova verovanja i ubeđenja.

Dakle, oni koji veruju u malerozan i baksuzan dan, posavetovaće vas da ovog petka 13. nikako ne radite sledeće:

Ne prolazite ispod merdevina!

Ovo verovanje ima korene u ranom hrišćanstvu. Naslonjene merdevine formiraju trougao sa zidom i tlom, što predstavlja Sveto trojstvo. Baš iz tog razloga, ono nikad ne sme biti narušeno, ne smete proći kroz njega.

foto: Profofimedia

Čuvajte se petka trinaestog!

Adam i Eva su izbačeni iz Edena u petak, potop je počeo u petak, Hrist je razapet u petak. Bibilija je opet poslužila kao temelj za novo verovanje da je petak malerozan dan. Primećeno je i da je na satanističkim ceremonijama uvek prisutno 12 veštica i đavo.

foto: Profimedia

Ne prosipajte so!

Neki tvrde da je Juda prosuo so tokom poslednje večere sa Isusom, ali nema dokaza da je ovo uzrok praznoverja. Biće, ipak, da je pravi razlog to što je so bila veoma skup i redak začin u srednjem veku, a koristila se i u medicinske svrhe. Lekari su imali običaj da, ako prospu so kojom su lečili bolesti, odmah zgrabe malo u šaku i bace preko levog ramena kako bi pogodili zle duhe, koji izazivaju bolesti, pravo u oko.

foto: Printskrin

Zaobiđite crne mačke!

Jedna od najvažnijih boginja u Egiptu bila je Bast (ili Bastet), mačka-boginja. Pošto su hrišćanski sveštenici žarko želeli da izbrišu svaki trag drugih religija, ubeđivali su svoje priglupe podanike kako su crne mačke zli demoni. Nastao je pokolj mačaka. Usput su ubijali i starice koje su živele s njima, ostavši bez igde ikog, proglašavajući ih za veštice.

foto: Profimedia

Ne diraj bubamaru!

Ubistvo ovog insekta donosi lošu sreću pošto, prema verovanju hrišćana, ona predstavlja Devicu Mariju.

foto: Profimedia

Kada zevate, stavite ruku preko usta

Ovaj običaj su nam u amanet ostavili naši preci, koji su verovali da će zli duhovi ući u nas dok zevamo - pravo kroz usta.

Razbijeno ogledalo donosi sedam godina nesreće!

U starom Rimu patriciji su se često ogledali u besprekorno mirnoj vodi bazena. Pošto se smatralo da odraz u stvari predstavlja nečiju dušu, smatralo se izuzetno nepristojnim i opasnim baciti kamen u bazen dok se neko ogledao. Isto praznoverje je kasnije prešlo i na ogledala.

Otvaranje kišobrana u kući donosi zlo i smrt!

Moguća je uzročno-posledična veza zla (kiša) i zaštite (kišobran). Gde je jedno, tu je i drugo. Otvaranjem kišobrana tamo gde nema zla, zapravo kiše, prizivate neko drugo zlo.

foto: AP/Ilustracija

Kurir.rs/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track