Najnovije vesti

WC ŠOLJA NIJE NAJPRLJAVIJA U KUPATILU! Na ostala mesta niko ne obraća pažnju, a tu je najveći izvor ZARAZE!
Foto: Profimedia

HAOS

WC ŠOLJA NIJE NAJPRLJAVIJA U KUPATILU! Na ostala mesta niko ne obraća pažnju, a tu je najveći izvor ZARAZE!

Ludi svet

Od malena nas uče da ne sedamo na wc dasku ako nismo kod kuće, da ćemo se na taj način zaraziti, dobiti neku bakteriju, doći u dodir sa prljavštinom.

Nažalost, retko nas savetuju nešto mnogo značajnije – ne pipajte dugme vodokotlića i ne povlačite dršku golim rukama! Uzmite parče toilet papira i nakon korišćenja toaleta poslužite se njime kako biste pustili vodu. Iako (iskreno se nadamo) perete ruke nakon korišćenja toaleta, često to radimo u brzini pa se bakterije lako zadržavaju, piše Sasomange.rs.

kupatilo, WC, WC šolja
foto: Profimedia

Stoga je važno i da prilikom čišćenja kupatila, posebno obratite pažnju na ovo mesto, a bilo bi dobro da ga na dnevnom nivou prebrišete nekim dezinfekcionim sredstvom.

Držač četkica za zube

Držač četkica za zube je u studiji NSF (Nacionalna sanitarna fondacija) smatran trećim najprljavijim mestom u čitavom domu. Klice sa četkice za zube ne samo da se lepe za držač, već se na njemu zadržavaju i bakterije iz drugih delova kupatila. Kako ga očistiti: Prema navodima NSF, držač četkica za zube trebalo bi da perete u mašini za pranje posuđa najmanje jednom nedeljno da biste ubili mikrobe.

Otirač za kupatilo

Ako ne ostavite otirač da se potpuno osuši svaki put kada završite sa korišćenjem kade ili tuš kabine, ovo toplo, vlažno mesto postaje savršena podloga za rast plesni. Kako ga očistiti: Gumene otirače za kupanje možete staviti u mašinu za pranje posuđa ili natopiti mešavinom sirćeta i vode kako biste ih sanirali. Ostale otirače treba bacati u mašinu za pranje veša jednom nedeljno i temeljito ih osušiti kako se ne bi zadržale bakterije i plesni. Imajte u vidu i da imaju ograničen vek trajanja, pa u slučaju da osetite da se njihov miris ili tkanina promenila trebalo bi ih zameniti novim, koje lako možete nabaviti putem internet sajtova za kupovinu.

Otirač
foto: Profimedia

Glava tuša

Studija istraživača sa Univerziteta u Koloradu otkrila je da tuševi mogu biti leglo bakterija koje zagađuju vodu pod tušem čim izađu. Kako je očistiti: Potopite tuš u destilovanom sirćetu preko noći i isperite hladnom vodom.

Slavina i ručke za slavinu

To je svakako mesto koje se najviše dodiruje u vašem kupatilu. Ljudi dodiruju drške slavina PRE nego što operu ruke prenoseći tako opasne bakterije na površine. Kako ih očistiti: Svakodnevno brisanje slavina i ručica dezinfekcionim maramicama ili rastvorom smanjiće nakupljanje bakterija.

Lavabo (posebno oko odvoda)

Uz celokupno pranje ruku, pranje lica i pranje zuba, vaš lavabo je izložen mnogim vrstama bakterija - i sve se skupljaju pored odvoda. Kako ga očistiti: Nije dovoljno samo poprskati i isprati umivaonik. Morate ribati svuda po kanalu i oko njega kako biste oterali sve klice. Dezinfekcioni rastvor ili jednako zeleni rastvor po vašem izboru dovešće do željenog rezultata.

ruke, pranje ruku, Česma, lavabo
foto: Shuterrstock

Kurir.rs/Sasomange/M.M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...