POBEDIO U RIJALITIJU KAO NAJPOŽELJNIJI FRAJER, A ZAPRAVO BIO SERIJSKI UBICA: Radio JEZIVE orgije nad žrtvama, pa čuvao SUVENIRE
Foto: Printskrin

ZVALI GA ZLOM 20. VEKA

POBEDIO U RIJALITIJU KAO NAJPOŽELJNIJI FRAJER, A ZAPRAVO BIO SERIJSKI UBICA: Radio JEZIVE orgije nad žrtvama, pa čuvao SUVENIRE

Ludi svet -

Rodni Alkala krajem 70-ih šarmirao je publiku kraj malih ekrana kao uglađeni, markantni fotograf u hit emisiji "The Dating Game" u kojoj su devojke birale jednog od trojice kandidata i na kraju bi izašle na sastanak sa njim i to o trošku produkcije, i u istoj je pobedio. Ko bi rekao da je ovo početak priče o čoveku čija je priča mnogo mračnija nego što uopšte možete da zamislite.

Kada bi se kamere ugasile Alkala bi prestajao da bude šarmantan i duhovit i postajao je okrutni ubica koji je uživao u bolesnoj igri sa svojim žrtvama.

Producent emisije odmah je naslutio uznemirujuću auru oko Rodnija, ali ignorisao je intuiciju i dao Alkali priliku da se pojavi u šou programu. Ipak, trebalo je da sluša osećaj u stomaku jer je Rodni, iako to niko nije znao, u trenutku dok je bio kandidat za savršenog mladića već bio okoreli ubica i silovatelj.

Rodni Alkala
foto: Printscreen YT

Ono što se sada zna jeste da je u tom trenutku već ubio najmanje pet žena i da je imao svoj obrazac ubijanja - davio je žrtve sve dok se ne onesveste, a zatim bih ih nasilno budio i silovao.

Da su producenti proverili njegov dosije, otkrili bi da je već ležao u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja i da je optužen za pokušaj ubistva osmogodišnje devojčice.

Majk Mecer, izvršni producent pomenute američke emisije koja se prikazivala 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, prisetio se koliko je bio zabrinut. "Imao je mističnu auru oko sebe koja mi je bila krajnje neprijatna", rekao je tada.

Nakon brutalnog silovanja i zlostavljanja osmogodišnje Tali Šapiro u Los Anđelesu 1968. godine, on je pobegao u Njujork gde je upisao školu glume pod lažnim imenom Džon Berger.

Rodni Alkala
foto: Printscreen YT

Početkom 1971. FBI je Alkalu dodao na njihovu listu deset najtražnijih begunaca. Iste godine on se zaposlio u umetničkom kampu za decu, ovog puta kao Džon Burger ( još jedna varijanta njegovog lažnog identiteta). U junu te godine u Njujorku ubio je svoju prvu žrtvu - 23-godišnju stjuaredesu Korneliju Krili. Policija je pronašla njen goli leš, na dojkama joj je ostao trag ugriza, a bilo je jasno i da su joj bila začepljena usta nekom tkaninom. Njeno ubistvo nije se rasvetlilo sve do 2011. godine.

U međuvremenu dvoje dece iz kampa u kom je Alkala radio prepoznalo ga je na plakatu FBI-a, pa je izručen Kaliforniji. Roditelji devojčice Tali nisu joj dozvoli da svedoče protiv njega na suđenju, tako da tužioci nisu mogli da ga osude za silovanje i pokušaj ubistva, već samo za napad.

Odležao je 17 meseci u zatvoru, nakon čega je 1974. pušten na uslovnu slobodu. Dva meseca kasnije uhapšen je zbog npada na 13-godišnjakinju, pa mu je ponovo izrečena "neodređena kazna", no potom 1977. ponovo biva pušten na uslovnu slobodu.

Iznenađujuće, ali uprkos činjenici da je osuđivan više puta, Alkali je dozvoljeno da otputuje u Njujork. Nedelju dana nakon odlaska tamo počinio je drugo ubistvo - žrtva je bila 23-godišnja Elen Džejn Hover. Njeno telo pronađeno je u krugu bolnice, a bila je do te mere uništena da su je prepoznali po zubnom kartonu. U rokovniku je zabeležila da će se sastati sa čovekom po imenu Džon Berger, ali policija tada nije ni slutila da je to Alkalin pseudonim.

On je ponovo uhapšen 1979. godine, godinu dana nakon što je učestvovao u emisiji "The Dating Game".

Kada je leš 12-godišnje Robin Samso pronađen u Los Anđelesa, njeni prijatelji su detektivima ispričali da im je prišao nepoznat čovek na plaži i pitao da li može da ih fotografiše.

Skica osumnjičenog distribuirana je svim policijskim stanicama i zatvorima u zemlji, a službenik za uslovno otpuštanje je odmah prepoznao Alkalu. U njegovom ormariću za odlaganje stvari u zatvoru pronađene su minđuše ove devojčice koje je očito čuvao kao jezivi trofej.

Rodni Alkaja
foto: Kurir

On je 1980. osuđen na smrt zbog ubistva, ali mu je presuda ubrzo poništena. Šest godina kasnije dobio je istu presudu, no ponovo je poništena.

U vreme kada su se tužioci pripremali za treće suđenje 2003. godine, otkrili su da je DNK ovog čoveka pronađen na nekolko mesta zločina koja su povezana sa nizom silovanja i ubistava. Naknadno je optužen za ubistvo još četiri žene.

Konačno Alkali je 2010. suđeno za pet ubistava. Bizarno - on se ponašao kao sopstveni advokat, a čak pet sati je unakrsno ispitivao sam sebe. U martu 2010. godine proglašen je krivim za svih pet ubistava i osuđen na smrt. Kasnije je priznao da je ubio i Korneliju Krili i Elen Hover.

Tog meseca policija je objavila 120 Alkalinih fotografija, tražeći od javnosti pomoć u identifikaciji. Naime, istražitelji su procenili da je ovaj zločinac ubio između 8 i čak 130 žena! Na koncu svega, Alkala ipak još nije pogubljen. Njegova smrtna presuda bila je odložena, ali je Kalifornija 2019. zabranila smrtnu kaznu, te je presuda preinačena u doživotni zatvor.

Rodni Alkaja
foto: Kurir

Ostavrenje "Netflixa" zapravo će pratiti učešće serijskog ubice u pomenutoj emisiji "Rodney and Sheryl", sa posebnim osvrtom na to kako se osećala Šeril, učesnica šoua koja ga je izabrala kao zgodnog neženju s kojim želi dejt. Srećom, odustala je od namere da zaista izađe sa njim.

Dan nakon što je emisija snimljena, Šeril je nazvala producentsku kuću i rekla da je previše uplašena da bi otišla na dogovoreni sastanak.

"Rekla mi je: 'Elen, ja ne mogu da izađem sa tim tipom. Čudne vibracije dolaze od njega. Jako je čudan. Nije mi prijatno. Hoće li to biti problem?'. Odgovorila sam joj da naravno da nema problema", prisetila se jedna od producentkinja Elen Mecger.

Jednu od glavnih uloga u Netflixovom ostvarenju tumačiće glumica Ana Kendrik, a u fokusu ovog filma je jeziva istinita priča o serijskom ubici koji se krio iza maske šarmantog, zgodnog fotografa, što mu je godinama polazilo za rukom.

(Kurir.rs/Blic Žena)

Bonus video:

01:37

PLINSKA BOCA KAO SERIJSKI UBICA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track