PUSTINJACI: Ruska porodica nije znala za Drugi svetski rat

Sami na svetu

PUSTINJACI: Ruska porodica nije znala za Drugi svetski rat

Ludi svet -
Karp Likov i njegova porodica nisu 40 godina videli ljude i nisu znali da se desio Drugi svetski rat

Ruska porodica Likov 40 godina živela je u divljini Sibira potpuno izolovana od sveta. Nisu čak znali da se odigrao Drugi svetski rat, a danas sama u tajgama u kolibi živi Agafja Linkov, koja ima skoro sedamdeset godina. Porodica je otkrivena 1978, godine kada su ruski geolozi krenuli u istraživanje Sibira i do tada deca nikada pre nisu videla druge ljude. Karp Likov i njegova porodica pripadali su undamentalističkoj pravoslavnoj sekti staroveraca, a kada su Boljševici počeli sa represijom i ubili mu brata 1936. sa suprugom Akulinom, sin Savinom (9) i ćerkom Natalijom (2) povukli su se duboko u šumu.

Sagradili su drvenu kolibu i tu su na svet došli i Dmitrij (1940) i Agafja (1943).

Živeli su bez ikakvog kontakta sa svetom na nepristupačnom predelu preko 250 kilometara udaljen od svakog ljudskog staništa. Zavisili su od surove prirode, često na ivici gladi. Deca su o spoljnom svetu znala samo iz priča roditelja, a zabavljali su se pričajući svoje snove, dok ih je majka naučila da čitaju uz pomoć Biblije koju je ponela.

Nikada nisu okusili hleb, a jeli su krompir pomešan s pirinčem i konopljinim semenom, a leti divlje bobice, travu, korenje i kao i izdanke drveća. Imali su vodu u izobilju jer u blizini njihove brvnare teče potok. Sinovu su se izveštili u lovu pa su uz pomoć zamki hvatali životinje.

Kada su napustili civilizaciju poneli su preslicu i primitivni razboj, tako da su od konoplje izrađivali odeću, a od drveta kore izrađivali su primitivne opanke. Kada su ih naučnici uočili iz aviona porodica je već izgubila majku koja je preminula 1961, a ubrzo posle prvog kontakta sa ljudima sa sveta su otišli Savin, Natalija i Dimitrij. Tako da su u samo otac Karp i ćerka Agafja ostali sami, sve do 1988. kada je preminuo Karp.

Kada su naučnici prvi put otkrili porodicu ponudili su im hleb, džem, keks, a oni su to odbili i uzeli su samo so i odeću.

Budući da su živeli bez ikakvog kontakta sa svetom nisu znali da se desio Drugi svetski rat, a nisu mogli da poveruju da je čovek koračao Mesecom.

Od 1988, kada je sahranila oca, u kolibi živi samo još Agafja Likov."Bog će dati, ostaću ovde", rekla je geolozima koji su ih povremeno posećivali i koji su joj pomogli da sahrani starca. I danas, posle 25 godina, Agafja živi potpuno sama u tajgi, piše u tekstu objavljenom na sajtu Instituta Smitsonijan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track