LJUBLJANA: Plaćaju kafu za one koji nemaju para!

Kafa u rezervi

LJUBLJANA: Plaćaju kafu za one koji nemaju para!

Ludi svet -
Cilj je da se napravi rezerva unapred plaćenih kafa za one koji sebi ne mogu da je priušte, ali je teško privući pažnju gostiju kojima je kafa namenjena, navod Tatjana Marun

LJUBLJANA - U nekoliko kafana u Ljubljani gosti pored svoje mogu unapred platiti i kafu za one koji nemaju novca da je plate za sebe.

Tatjane Marun iz slovenačke inicijative "Kafa u rezervi" navodi da je cilj da se napravi rezerva unapred plaćenih kafa za one koji sebi ne mogu da je priušte, kao i da je interes lokala velik, ali je teže privući pažnju gostiju kojima je kafa namenjena. Plaćanje kafe za rezervu potiče iz tradicije takvog plaćanja u napuljskim lokalima, saopšteno je iz slovenačke inicijative. Lice koje želi kafu i ne može je priuštiti, pita da li ima neka kafa u rezervi.

Iz incijative naglašavaju da plaćanje kafe za nepoznatog koji je u nevolji, ne predstavlja davanje milostinje, već ljubaznost, povezanost i solidarnost. Plaćanje kafe u rezervi u ovom trenutku omogućava šest lokala u Ljubljani, i to Mozaik, picerija Piramida, Kljukec bar, Bife Slovan, Kana bar i kafić Pri Čoklu, a u Piranu kantina Žižola. Kao razloge zbog kojih ima manje onih koji dođu na besplatnu kafu, nego onih koji je plate, Marun navodi da do vesti o takvoj mogućnosti ljudi u nevolji teže dolaze, jer mnogi nemaju pristup internetu.

U ovom projektu želimo da budemo diskretni i "ne želimo poruku kampanjski da širimo i da na taj način ljude još više stigmatiziramo", tako da će biti potrebno vremena da se informacija o kafama u rezervi proširi. Zato je za informisanje ljubitelja kafe pripremljen i odgovarajući letak, kažu predstavnici inicijative.

"Lokalima koji se pridruže našoj akciji preporučujemo da naprave svoj način informisanja, naprimer, da na vidno mesto na šanku stave čašu sa računima za kafu u rezervi. Ako je čaša prazna, onda uplate za kafu nema i obratno", rekla je Marunova. "Na takav način se onaj koji želi kafu u rezervi ne oseća odbijenim," dodala je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track