SVETSKA ATRAKCIJA: Ponovo radi pozorište mačaka!
Foto: Rojters

Moskva

SVETSKA ATRAKCIJA: Ponovo radi pozorište mačaka!

Ludi svet -
Kada zazvoni za početak predstave i zavesa se digne, publika eksplodira od aplauza
1 / 4 Foto: Rojters

MOSKVA - Na osvetljenoj pozornici jednog moskovskog teatra klovn glasno pozdravlja zvezde predstave - 20 istreniranih mačaka.

Mačke su zvezde svetski poznatog i jedinstvenog mačjeg teatra čije predstave pune auditorijum oduševljenom decom, ali i odraslima.

Osnovan neposredno pred kolaps Sovjetskog Saveza, teatar koji vode osnivači, cirkuski klovn Juri Kuklačev i njegovi sinovi Dmitri i Vladimir, nedavno je ponovo otvoren posle velikog renoviranja.

Od prvog dana, čak i pre nego što predstava počne, posetioci bivaju uvučeni u jedinstvenu atmosferu mačjeg kraljevstva: neke mačke gledaju posetioce kako ulaze iza staklenih zidova dok druge šetaju po pozornici.Kada zazvoni za početak predstave i zavesa se digne, publika, piše AFP, eksplodira od aplauza. Na sceni, mačka balansira na koturu koji klovn gura dok njena dlakava koleginica vozi skejt oslonjena samo na zadnje noge.

Potom usledi "numera" gde mačka udara u bubanj dok golubica izleće ispod tkanine koju pajac drži u ruci."Sa mačkama, svaki šou je improvizacija", kaže Kuklačev mlađi sin Vladimir. "Često se instinktivno ponašaju i čovek uvek mora da ih prati, jer rade šta žele. Neke uživaju na sceni, vole kada ih pažljivo posmatramo, druge ne vole buku ili svetla i sede nepomično".

Ovaj 30-godišnji bivši baletan kaže da mu je bila potrebna godina dana da bi se navikao na istrenirane mačke. "Sa psima je lakše, pokažemo im jednom šta da rade i to je to".Njegov otac Juri, čuveni klovn iz sovjetskog doba, počeo je da trenira mačke i osnovao teatar 1990. u moskovskoj Kutuzov aveniji.

U svakoj predstavi učestvuje dvadesetak mačaka, a teatar poseduje ukupno 100. Pre nego što je renovirano pozorište otvoreno, grupe za zaštitu prava životinja tražile su da se predstave zabrane, jer životinje trpe zlostavljanja trenera.Vladimir Kuklačev odbacuje kritike i kaže da nedavne inspekcije nisu pronašle nikakve dokaze o nezakonitim radnjama u pozorištu.

Jedna devojčica koja je gledala predstavu kaže da je oduševljena umećem mačaka. "Mnogo su mi se svidele mace koje skaču gore dole, trče za loptom i žongliraju", rekla je ona.Predstave (Mačak lopov, Mačak u čizmama, Krcko Oraščić i kralj pacova, Labudovo jezero) organizuju se tokom cele godine, a timove mačaka-izvođača vode Kuklačev i njegova dva sina.

Osim u Rusiji, teatar je gostovao u Francuskoj, Kanadi, Japanu, SAD i Kini.Pozorište Kuklačev nije jedino neobično životinjsko pozorište u Moskvi. Životinjski teatar Durov osnovan 1912. može da se pohvali glumcima - rakunima, gavranovima i miševima.

http://www.youtube.com/watch?v=HlKYtLlvRlU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track