Vučjim urinom i lavljom rikom teraju jelene
Foto: Rojters

Japan

Vučjim urinom i lavljom rikom teraju jelene

Ludi svet -
Transportni operateri na severu Japana prskaju vučji urin blizu puteva i puštaju snimke rike lavova u blizini šina kako bi držali jelene na odstojanju i smanjili saobraćajne nesreće

TOKIO - Transportni operateri na severu Japana prskaju vučji urin blizu puteva i puštaju snimke rike lavova u blizini šina kako bi držali jelene na odstojanju i smanjili saobraćajne nesreće, saopštili su danas zvaničnici.

Kompanija Neksko ist, uvozi vučji urin iz SAD kako bi ga poprskala po autoputevima koje "vodi" na Hokaidu. "Iako smo podigli visinu ograda sa 1,5 na 2,5 metara, ograde ponekad puknu zbog snega pa nam je potrebno još nešto da ih sprečimo da istrčavaju na put", rekao je jedan zvaničnik kompanije.

"Ovaj efekat će trajati oko mesec dana, ali neće biti trajan jer će se jeleni navići na miris". Populacija jelena u Hokaidu gotovo je izbrisana početkom 20. veka zbog preteranog lova ali i povremenih brutalnih zima. Zahvaljujući naporima zvaničnika, jeleni su se polako oporavili i sada ih ima oko 650.000 na ostrvu gde povremeno izazivaju haos na njivama i putevima.

Železnička kompanija Hokaido početkom ove godine postavila je ozvučenje u blizini pruge preko kojeg emituje riku lavova u pokušaju da spreči jelene da izađu na šine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track