TAJNA RIMA: Šta je sve otišlo niz slivnik kupatila?

TAJNA RIMA: Šta je sve otišlo niz slivnik kupatila?

Ludi svet -
Čaša, školjke, životinjske kosti, kockice za igru, žetoni za kockanje i igale pokazuju da se u nekim kupatilima jelo, kockalo i šilo

DE MOJN - Sledeći put kada vam u slivnik upadne neki vredan predmet pokušajte da se ne nervirate previše - jer se to ljudima događa već 2.000 godina.

Alisa Vitmor sa Univerziteta u Ajovi je u nedavno objavljenoj studiji istraživala šta se dešavalo u rimskim kupatilima i došla je do zaključka da su stari Rimljani izgubili silne dragocenosti u javnim kupatilima.

Vitmorova je, takođe, otkrila da su Rimljani i namerno bacali neke stvari u kupatilima poput slomljenih keramičkih predmeta i stakla. Mnogi od tih predmeta pronađeni su u slivnicima kupatila poput posuda za parfem, uljanica, turpija i pinceta - sredstava za ulepšavanje i higijenu.

Kako prenosi list "Arheologija", drugi predmeti pokazuju i na manje higijenske aktivnosti korisnika kupatila poput bačenih čaša, školjki, životinjskih kostiju, kockica za igru, žetona za kockanje i igala koje pokazuju da se u nekim kupatilima jelo, kockalo i šilo. Otkriće ljudskih zuba i skalpela pokazuje i da su neka kupatila bila i priručne zubne ordinacije i ambulante.

"Raznolikost otkrića pokazuje da kupatila nisu služila samo za kupanje već da su bila važan društveni centar gde su se ljudi bavili brojnim aktivnostima i družili", kaže Vitmor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track