Tinejdžer pčelar: Od meda zaradi preko 10.000 evra godišnje

Nasledio talenat od dede

Tinejdžer pčelar: Od meda zaradi preko 10.000 evra godišnje

Ludi svet -
Osim pčelarstva, koje je Ivanu postalo posao, od drveta i kamena izrađuje suvenire, zatim svira violinu i kreće u muzičku školu

Pčele Ivana Kolića iz malog mesta Velike Pake uz slovenačku granicu kraj Karlovca godišnje proizvedu dve tone meda.

A kako i ne bi kada im mladi pčelar violinom zasvira Mocarta, Betovena ili Baha. Iako mu je tek 14 godina i završio je osnovnu školu, već zarađuje više od oko 10.642 evra godišnje. U pčelarstvo se zaljubio s deset godina uz dedu Nikolu, koji je nastavio porodičnu tradiciju i vlasnik je malog porodičnog biznisa.

"Uvek su pčele bile tu, ali sve je počelo pre četiri godine kada je deda operisao kuk i nije mogao da se sagne do najnižih košnica. Zbog njegove bolesti i parazita ostala nam je samo jedna košnica – pletara pčela. Tada sam shvatio da moram pomoći dedi", govori Ivan.

Proizvodnju je potpuno preuzeo u svoje ruke. Dedin prijatelj, takođe iskusni pčelar, poklonio im je pet košnica i pet su kupili.

"Ozbiljnije sam se uhvatio posla pa uz dedu počeo raditi i učiti o pčelarstvu. Do danas nisam stao. Sad deda pomaže meni. Uzgajili smo sedamdesetak košnica s oko 3,5 miliona pčela, a prošle godine smo proizveli dve tone meda", govori Ivan i dodaje da proizvode bagremov, cvetni, kestenov i heljdin med i da ozbiljno planira da proširi proizvodnju meda, polena, propolisa, voska, otvoriti prodavnicu meda i pokrenuti proizvodnju ekološkog pčelarstva.

Deda Nikola (82) ponosan je na unuka jer je umesto igre i zabave slobodno vreme odlučio da utroši u koristan, ali i isplativ hobi.

"Njegovi vršnjaci su sada na kupanju, a on je kod kuće i brine se o pčelama. Kada sam video da ga to ozbiljno zanima, za 13. rođendan sam mu napravio pčelinjak i kupili smo vrcaljku i sto za otklapanje okvira. Bio je presrećan. Od tada sam plete pletare – košnice, slaže saće na okvire… Sav novac koji zaradi sprema i na kraju godine kupuje i ulaže u opremu za proizvodnju meda", govori Nikola, na što se Ivan nadovezuje kako novac skuplja da u staroj kući uredi prostoriju u kojoj planira otvoriti kušaonicu i vrcaonu.

Osim pčelarstva, koje je Ivanu postalo posao, od drveta i kamena izrađuje suvenire, svira violinu i polazi u Muzičku školu u Karlovcu. Ipak, zbog obaveza će morati da smanji broj košnica, ali nakon završene srednje šumarske škole siguran je da se želi baviti pčelarstvom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track