Najnovije vesti

PUT BEZ POVRATKA: Srbi idu na Mars, Bosancima ne pada na pamet
Foto: Shutter.

Karta u jednom smeru

PUT BEZ POVRATKA: Srbi idu na Mars, Bosancima ne pada na pamet

Ludi svet
Četvoro prijavljenih će 2022. godine otići na put u jednom smeru ka Crvenoj planeti, a druga grupa bi krenula nekoliko godina nakon prve

Više od 100.000 ljudi širom sveta prijavilo se za jednosmerni odlazak na Mars, saopštili su danas organizatori misije.

Među prijavljenima su i Srbi, Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Slovenci, dok se iz BiH još niko nije prijavio.

Privatni projekat "Mars One", čije je sedište u Holandiji, predlaže da odabir grupe od 40 potencijalnih astronauta bude obavljen ove godine, s ciljem da četvoro njih 2022. godine pošalje na put u jednom smeru ka Crvenoj planeti.

Američka medijska kuća CNN podseća da su brojni stručnjaci pod znak pitanja stavili praktičnu i finansijsku izvodljivost misije, ali da to nije sprečilo ljude da se prijavljuju, uključujući 30.000 Amerikanaca.

Prema preliminarnim procenama, misija bi koštala šest milijardi dolara. Organizatori projekta "Mars One" nadaju se da će skupiti ta sredstva preko sponzora i prodavanjem prava na emitovanje projekta kolonizacije Marsa medijskim kompanijama, uključujući i rijaliti šou.

Druga grupa od četiri osobe ka Marsu bi krenula nekoliko godina nakon prve. Niko od njih se neće vratiti na Zemlju. Pre polaska astronauti bi prošli osmogodišnju obuku, uključujući savladavanje medicine i brojnih veština preživljavanja.

http://www.youtube.com/watch?v=jraVEhfFjvY

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...