Slušaj vest

Anastasija Milojić, srpska tiktokerka poznata po objavama sa putovanja, iznenadila je svoje pratioce videom sa Balija u kojem je otkrila da je tamo probala – kafu koju je, kako kaže, "iskakila mačka".

„Probala sam je da vi ne biste morali“, rekla je na početku videa i objasnila da se radi o, navodno, najskupljoj kafi na svetu. „U proseku košta oko 500 evra po kilogramu, ali cene idu i do 1200 evra“, rekla je.

„Pravi se od zrna kafe koja su prošla kroz digestivni sistem cibetke, vrste mačke koja jede kvalitetne plodove kafe, i nakon što ih izbaci, zrna se peru, suše i prže“, pojasnila je.

O samom ukusu nije mogla mnogo da kaže jer kafu inače pije sa mlekom. „Ako se pitate kakvog je ukusa, ja lično ne pijem kafu bez mleka pa ne mogu da uporedim, ali ljudi kažu da je jako dobra i da ima finiji ukus od obične kafe“, dodala je.

Reakcije pratilaca

Njen video je pregledan preko 175 hiljada puta u kratkom roku, a komentari su se brzo nizali. Neki su bili zgroženi i nisu mogli da veruju da bi neko popio takvu kafu, dok su se drugi složili da je reč o zaista posebnom napitku.

„Ne bih je popila ni da mi život od toga zavisi“, „Zanimljivo i hrabro“, „Probali smo je i mi i meni je sasvim okej“, „Ja sam je čak i kupila, kuvamo je kod kuće“, „Odlična je i ukus joj je dosta blag“, bili su samo neki od komentara korisnika.

Kakva je to kafa?

Reč je o kafi poznatoj pod imenom kopi luwak, koja dolazi iz jugoistočne Azije, najčešće iz Indonezije, ali i sa Filipina i iz Vijetnama. Posebna je po načinu na koji nastaje – zrna kafe prolaze kroz digestivni sistem cibetke, male životinje nalik mački, nakon čega se skupljaju, čiste i prerađuju.

Cibetke prirodno biraju najzrelije i najkvalitetnije plodove kafe, koje pojedu, a zrna, iako fermentisana, ostanu netaknuta. Nakon što ih izbace, zrna se peru, suše i prže. Upravo taj proces fermentacije u digestivnom traktu, tvrde proizvođači, daje kafi poseban ukus i blažu aromu.

Zbog složenog i ograničenog načina proizvodnje, cena kopi luwak kafe izuzetno je visoka, a mnogi smatraju da je reč o najskupljoj kafi na svetu.

Kad je reč o ukusu, ljubitelji tvrde da je blaži, manje gorak, i da ima note čokolade, karamele i začina, dok drugi smatraju da je cela priča više marketinški trik nego stvarna revolucija u ukusu.

Ova kafa ipak nije bez kontroverzi. Zbog velike potražnje, mnoge cibetke se danas drže u zatočeništvu i prisilno hrane bobicama kafe, što izaziva zabrinutost zbog okrutnosti prema životinjama. Prava, etički proizvedena kopi luwak kafa potiče od divljih cibetki i veoma je retka, ali samim tim i još skuplja.

(Kurir.rs/ Index)

Bonus video: Kako se kuva kafa u Grčkoj

Kako se kuva kafa u Grčkoj Izvor: TikTok/marijamikicantoneria