Fotografija sa vrha sveta i dalje okružena misterijom!

Rešen samo deo foto-zagonetke

Fotografija sa vrha sveta i dalje okružena misterijom!

Ludi svet -
Zanimljivo je da, uprkos tome što svi misle da je fotografija prikazuje skele Empajer stejt bilding, radnici na fotografiji zapravo sede na delu konstrukcije koja je postavljena tokom izgradnje današnjeg Rokfeler centra

Jedna od najpoznatijih američkih, ali i svetskih fotografija svakako je ona koja prikazuje radnike na skeli, kako se verovalo, tokom pauze pri izgradnji tada najveće zgrade sveta. Ipak, ovaj komad dokumentovane istorije obavijen je velom misterije.

Braća Šon i Ejmon Okalan, reditelj i producent film, upustili su se svojevrsnu detektivsku priču traženja odgovora na pomenuta pitanja. Njihov dokumentaristički omaž sudbinama jedanaestorice nepoznatih radnika premijerno je prikazan prošle godine na Filmskom festivalu u Torontu, ali tek sada film "Men at Lunch" ulazi u ograničeni broj američkih bioskopa.

Braća poreklom iz Irske zainteresovali su se za fotografiju pošto su je videli u jednom lokalnom pabu, uz komentar da su dvojica radnika na fotografiji njihovi preminuli sugrađani, Soni Glin i Metju O'Šagnesi. Ipak, kada su krenuli u istraživačko-filmsku odiseju ispostavilo se da to nije tačan podatak, kao i većina onih koji se vezuju za fotografiju.

Zanimljivo je svakako da, uprkos tome što svi misle da je fotografija prikazuje skele Empajer stejt bilding, radnici na fotografiji zapravo sede na delu konstrukcije koja je postavljena tokom izgradnje današnjeg Rokfeler centra. Osim toga, braća su otkrila i to da Levis Hajn, čuveni fotograf ere velike američke depresije, nije autor ove fotografije, kako se to ranije tvrdilo. Međutim, ko je snimio ove radnike, nisu uspeli da otkriju.

Kako bi rekonstruisali celi događaj, Son i Ejmon napravili su i trodimenzionalnu panoramu od 360 stepeni, ne bi li stekli uvid u to šta su oko sebe mogli da vide radnici na fotografiji.

Njihov cilj bio je da identifikuju svakog od jedanaest muškaraca na fotografiji. Ipak, to im je pošlo za rukom samo u dva slučaja. Treći radnik sleva zvao se Džo Ekner, dok je treći zdesne strane bio Džo Kurtis.

Vredno je pomena je i njihovo otkriće još jedne fotografije nastale tog dana, na kojoj nasmijani radnici mašu fotografu sa kapama dignutim uvis.

Iako su nakon završetka filma nastavili sa drugim projektima, braća O Cualain još uvek mole sve one koji imaju bilo kakav podatak o ovoj fotografiji da im se jave pute Fejsbuk stranice ili Tviter naloga filma "Man at Lunch".

"Ipak, duboko u sebi nadam se da će identiteti ovih radnika ostati nepoznati", priznaje reditelj Šon, dodajući da je "misterija ono što ovoj fotografiji daje magičnu notu".

http://www.youtube.com/watch?v=_3zgNMr_8zc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja