Stvarni presek hrvatske starosti u predstavi na Bitefu
Foto: Wikipedia

Predstava "55+ "

Stvarni presek hrvatske starosti u predstavi na Bitefu

Pop kultura -
Hrvatski građani stariji od 55 godina učestvovali su u nizu radionica pokrenutih pitanjima "kako biste želeli da umrete"

BEOGRAD - Publika 47. Bitefa večeras je u predstavi "55 +" na velikoj sceni Narodnog pozorišta bila svedok "stvarnog preseka hrvatske starosti", kako je ovaj projekat trupe "Montažstroj" iz Zagreba opisao reditelj i autor koncepta Borut Šeparović.

Hrvatski građani stariji od 55 godina učestvovali su u nizu radionica pokrenutih pitanjima kako biste želeli da umrete, koja je najznačajnija minuta u vašem životu, kakva je vaša odgovornost za aktuelno stanje u društvu. U predstavi oni iskreno izlažu svoje odgovore i stavove, što je publika, mada u proseku mlađa od protagonista, prepoznala kao autentično i pozdravila dugim i srdačnim aplauzom. Originalna predstava ima 44 učesnika između 56 i 88 godina, ali ih je u Beograd došlo 34. Neki su izostali zbog zdravstvenih, a neki zbog nacionalnih razloga, što je takođe rečeno na sceni.

Deo predstave je i "politički skup" u kojem učesnici progovaraju u svoje i u ime čitave generacije o putu koji je ta generacija prošla u odrastanju jednog društva, suočavaju se sa decenijama sopstvenog ćutanja, preispituju mogućnosti društvene promene i ukazuju na sopstvenu odgovornost za stanje u kojem se njihova zemlja nalazi.

Šeparović (46) je u razgovoru sa publikom Bitefa posle predstave istakao da "Montažstroj" nastoji da radi projekte koji se tiču zajednice, a da je ovaj posvećen populaciji čiji se glas retko čuje, koja jeste suodgovorna za mnogo toga što nam se dešava u tranziciji, ali je definitvno i žrtva tog procesa. "Vidim da ste dobro shvatili njihova iskustva. Prolazili smo neke slične stvari. Ima tu još dosta poveznica iako se čini da smo pošli različitim putevima", rekao je on. Ovaj pozorišni i društveno-angažovani projekat, uprkos mnogim teškim i tužnim momentima, zrači pozitivnom energijom. Deo publike, međutim, zamera da u "55 +" ima više dokumentarnosti nego teatra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track