POBEGLI OD GRADSKE VREVE: Poznati koji su mir potražili van Beograda!
Foto: Kurir

Gužvu zamenili idiličnim pejzažima

POBEGLI OD GRADSKE VREVE: Poznati koji su mir potražili van Beograda!

Pop kultura -
Vesna Zmijanac, Verica Rakočević, te glumci Nenad Jezdić, Nikola Kojo i muzičar Cane odlučili su da pobegnu iz grada i mir nađu u tišini i miru

Život u velikom gradu donosi mnogo toga, ali isto tako u nekom trenutku može postati zamoran. Sve je više primera i u svetu i kod nas poznatih ličnosti koji su velegradsku vrevu zamenili idiličnim pejzažima i malim gradovima.

Vesna Zmijanac sa ćerkom NikolijomJedna od prvih ličnosti koja je rekla zbogom brzom gradskom životu je Vesna Zmijanac. Jedna od naših najpopularnijih pevačica još devedesetih je kupila imanje na Bukulji, planini pored Aranđelovca, i na njemu sagradila velelepnu kuću. U međuvremenu je tamo sagradila bazen, smestila konje, ugradila najmoderniji bezbednosni sistem kako bi se zaštitila od provalnika. Ona često ističe da mir i idilu koje je napokon stekla više nikad ne bi menjala za gradski život.

Nenad Jezdić na selu peče rakiju

Paralelno sa uspešnom karijerom glumac Nenad Jezdić je gradio i svoj dečački san: u jednom seocetu nadomak rodnog Valjeva zasadio je voće i počeo sa proizvodnjom rakije. Ubrzo je sagradio i destileriju, a njegova rakija je već nagrađivana.

Igor Pervić našao mir u Baćevci

Nakon uspona glumačke i muzičke karijere, i burnog privatnog života, glumac Igor Pervić svoj mir je našao u Baćevci, gde se preselio sa tadašnjom devojkom Jovanom Petrović i psom. Gotovo u svakom intervjuu je naglasio koliko mu prija seoska idila, mir, tišina i čitanje knjiga.

Nikola Kojo i Zoran Cvijanović u Sopotu sagradili komunu

Krajem prošle godine Nikola Kojo i Zoran Cvijanović saopštili su da u Sopotu, počinju sa izgradnjom komune, kako bi dokazali da se može živeti kvalitetnije i jeftinije izvan gradske vreve. "Na svom primeru želimo da pokažemo mladim ljudima da nije neophodno da ulaze u kredite za stan od po 100.000, 150.000 evra jer mogu za 10.000 do 15.000 evra da nabave montažnu kuću", izjavio je Kojo.

Zoran Kostić Cane preselio se u Zrenjanin

Frontmen kultnog rok sastava "Partibrejkers" Zoran Kostić Cane već duže vreme sa suprugom i decom živi u Zrenjaninu.

"Ja jesam Beograđanin, ali živim u Zrenjaninu. Ovo više nije moj grad. Nisu više moji ni ovi ljudi koje viđam, energije koje sada vladaju ovde, te turbulencije i ti virovi. Šetam svog psa i jedem trešnje pored puta. Idem u kupovinu, nadoknađujem sve što nisam mogao da uradim. Ja tamo ne srećem puno ljudi. Kad idem, niko mi ne seče put. Niko me ne opterećuje. Treba samo da sam normalan. Da sam pošten. Tamo se zna ko je kakav. Mali grad. A onda se vratim ovde i vidim kako je ovo ogroman grad. Gradetina. Kada sam bio mlad, mogao sam za petnaest minuta da pređem s kraja na kraj moj deo grada. Sada je sve novo. Novo vreme pa novo seme.

Verica Rakočević iz centra Beograda otišla u Vrčin

Poslednja u nizu poznatih ličnosti koje su svoj mir potražile izvan Beograda je i modna kreatorka Verica Rakočević. Nakon udaje za 35 godina mlađeg kompozitora Veljka Kuzmančevića i života u salonskom stanu u Knez Mihailovoj ulici, Rakočević je odlučila da bračnu i privatnu sreću potraži u naselju Vrčin.

Inače, povezanost znamenitih Srba sa seoskom idilom ima duboke korene. Još su pisci iz epohe realizma poput Sima Matavulja, Janka Glišića, Jakova Ignjatovića, Laze Lazarevića i Janka Veselinovića nakon naleta romantizma i talasa građanske kulture ukazivali na prednosti idiličnog, porodičnog života na selu. Dodajmo im i slikare vojvođanske ravnice, poput Predića i Jovanovića. Naposletku, naš najpoznatiji reditelj, Emir Kusturica, je idejni tvorac Andrićgrada, renesansnog kamenog grada na Drini, čiji je cilj da spoji prošlost i sadašnjost, istoriju i budućnost.Očigledno je veza između sela i nas mnogo dublja nego što mislimo, i u vraćanju njemu ima mnogo više od potrage za mirom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track