Pušenje smanjuje produktivnost na poslu?

Pušači se ne slažu

Pušenje smanjuje produktivnost na poslu?

Pop kultura -
Gotovo polovina pušača (45 odsto), smatra da pušenje tokom radnog vremena ne utiče na njihovu produktivnost

Većina pušača, oko 94 odsto, ne odriče se te navike ni dok su na poslu, a 45 procenata hrvatskih državljana smatra da konzumiranje cigareta ne utiče na njihovu produktivnost, pokazuju rezultati istraživanja koje je jedan portal sproveo na više od 370 ispitanika.

Od većine koja ni na poslu ne odustaje od uživanja u nikotinu najviše je, čak 99 odsto, zaposlenih u velikim kompanijama ili institucijama, dok "lošu naviku" praktikuje 96 odsto zaposlenih u srednje velikim, kao i 85 posto u malim firmama i institucijama.

Razlika je i u odnosu na vlasništvo preduzeća - svi ispitanici iz privatnih firmi u stranom vlasništvu puše na poslu, dok u firmama pretežno u domaćem vlasništvu puši 90 odsto anketiranih.

Što se tiče najpogodnije lokacije, polovina ispitanika puši ispred zgrade firme, 21 odsto ima prostoriju za pušenje, petina ispitanika puši na balkonu ili terasi, 14 odsto na svom radnom mestu...Neku obližnju lokaciju bira četiri procenta ispitanih, a tri odsto sme da puši jedino u "kvartovskom" kafiću.

Gotovo polovina pušača (45 odsto), smatra da pušenje tokom radnog vremena ne utiče na njihovu produktivnost, 43 procenta je uvereno da im pušenje na poslu povećava produktivnost...a svega dva odsto anketiranih priznaje da ih zapravo ometa i smanjuje produktivnost.

Međutim, nepušači imaju drugačije mišljenje - 42 odsto smatra da cigareta smanjuje produktivnost njihovih kolega, 28 procenata da ne utiče na produktivnost, 17 posto nema stav o tome, a svega 13 odsto smatra da pušenje povećava produktivnost na radnom mestu.

Konzumiranje cigareta na poslu izaziva različite reakcije kolega i nadređenih, ali većina pušača (72 odsto) nije doživela ništa negativno zbog svoje navike.

Pušenje, ističu, ima i prednosti poput upoznavanja s kolegama, pričanja o poslu, ali i o idejama u vezi posla. Osim pušača, i oni iz "suprotnog tabora" vide pozitivne strane pušenja, recimo smanjenja nervoze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track