KAKO SU NASTALE SLIKOVNICE: Evo zašto su one super za decu
Foto: Shutterstock

Od malih nogu

KAKO SU NASTALE SLIKOVNICE: Evo zašto su one super za decu

Pop kultura -

Reč "slikovnica" se obično koristi za opisivanje knjige, najčešće napisane za decu, u kojoj se sadržaj prenosi korišćenjem reči i slika u kombinaciji ili samo slikama. Slikovnica se razlikuje od ilustrovane knjige u tome što slike koje sadrže su suštinski deo strukture knjige. Iz tehničkih razloga vezanih za knjigovezački proces štampanja, slikovnice su konvencionalno duge 32 stranice. Ovakva izdanja su relativno novi oblik knjige, koji potiče iz ranog dvadesetog veka.

Pionirom u razvoju ove forme knjige smatra se Vanda Gag (1893–1946), američka slikarka, ilustratorka i spisateljica. Ideja forme ilustrovane knjige bila je da prikaže tekst na levoj strani i slike na desnoj strani, bez kombinovanja. Ona je najpoznatija po pisanju i ilustrovanju dečije knjige „Milioni i bilioni i trilioni mačaka“.

Vrste slikovnica

Kartonske knjige Board books ili knjige od tvrdog kartona su slikovnice knjige namenjene najmlađim čitaocima od 0 do dve godine. One imaju kartonske stranice kako bi izdržale habanje i prljavštinu sa prstića i usta.

Konceptualne knjige Konceptualne slikovnice upoznaju decu od dve do osam godina sa temom kao što je azbuka, brojanje, boje i oblici. Neke mogu biti jednostavne kao "A je za Avion". Druge su složenije i svaka rečenica koristi slovo azbuke da bi pričalo priču o, na primer, vrtiću.

Lake za čitanje Кnjige za lako čitanje, poznate i kao knjige za čitaoce početnike, koriste ograničeni rečnik i strukturisane su kao dečije knjige sastavljene iz poglavlja. Tekstualni blokovi su veći i slike funkcionišu više kao ilustracije nego kao suštinski elementi priče. Ovakve knjige namenjene su čitaocima starosti od 4 do 8 godina.

Slikovnice bez reči U ovim tipovima knjiga priče se u potpunosti pričaju slikama. Smatraju se savršenim štivom za mališane pred početak opismenjavanja. Obično je reč o slikovnicama kroz koje se deca upoznaju sa novim predmetima na najjednostavniji način – slikom. Najviše se preporučuju deci uzrasta od tri godine pa sve do početka školovanja jer je kvalitet ilustracija u njima vrlo često izuzetno dobar i živopisan.

Kako slikovnice pomažu detetu da nauči da čita?

Čitanje deci i sa decom pomaže mališanima da razviju maštu, kao i da vrlo brzo i sami požele da ovladaju slovima, a jedan od najbržih puteva je upravo upoznavanje sa slikovnicama. Deci treba dozvoliti da uživajući u slikovnicama postavljaju dodatna pitanja i dobiju adekvatne odgovore na njih. Danas se knjige mogu lako i povoljno nabaviti u online knjižarama koje imaju širok asortiman slikovnica i dečijih knjiga, pa ste tako u mogućnosti da svom detetu priuštite raznovrsnije naslove. Imajte u vidu i da čitanje sa detetom razvija kod mališana niz ključnih funkcija u mozgu koji mu pomažu da se brže i lakše opismeni.

Neke od pozitivnih i edukativnih uticaja slikovnica na decu su i sledeći:

• Fonološka svesnost – Sposobnost da čuju i koriste reči koje im do tada nisu bile poznate; • Rečnik - Poznavanje imena stvari; • Susret sa štampanom knjigom – Uče da pravilno drže knjigu i prate tekst na stranicima; • Narativne veštine - Sposobnost da kasnije ispričaju svoje priče; • Prepoznanje slova - Poznavanje razlika između slova po obliku, imenu i zvuku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track