Gde je na svetu najbolje biti žena?

Srbija na 42. mestu

Gde je na svetu najbolje biti žena?

Pop kultura -
Dok je naša zemlja na 42. mestu, Island, Finska i Norveška su nabolje mesta na planeti za žene

Island, Finska i Norveška su na samom vrhu zemalja u kojima je rodna ravnopravnost najviša. Na suprotnom kraju su Sirija, Čad, Pakistan i Jemen, koji kao uopšteno kao prostor Bliskog istoka i Severne Afrike nije napredovao u odnosu na 2012. godinu.

Dok je Srbija na 42. mestu i dosta napredovala u odnosu na ranije, zemlje u okolini su zauzele sledeća mesta: Austrija je na 19. mestu, Slovenija na 38., a Hrvatska na 49. Italija je na 71., a Mađarska na 87. mestu.

Island je petu godinu za redom prvi na popisu rodne ravnopravnosti jer se ovo istraživanje sprovodi još od 2006. godine.

Zanimljivo je, međutim, da su peto mesto po ravnopravnosti zauzeli azijski Filipini, što se objašnjava time da je filipinsko društvo tradicionalno matrijarhalno u kojem majke odgajaju i utiču na decu, upravljaju kućnim finansijama čak i ako ne rade, pa uopšteno muškarci u toj zemlji uvažavaju žene.

S druge strane bogate zemlje kao što Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, uložile su mnogo u obrazovanje i zdravlje svih svojih stanovnika, ali nisu integrisali žene u društvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track