Bob Dilan u sredu prima orden Legije ćasti

Predložila ga francuska ministarka

Bob Dilan u sredu prima orden Legije ćasti

Pop kultura -
Francuska ministarka kulture Aureli Filipeti ovog proleća predložila je da se Dilanu dodeli ovo prestižno priznanje rekavši da je Dilana i američki predsednik Barak Obama opisao kao najvećeg muzičara u američkoj istoriji

Slavnom američkom kantautoru Bobu Dilanu biće sutra uručeno francusko odlikovanje orden Legije časti, saopštilo je francusko ministarstvo kulture, posle odlaganja zbog prvobitnog odbijanja nominacije za njegovo odlikovanje.

Francuska ministarka kulture Aureli Filipeti ovog proleća predložila je da se Dilanu dodeli ovo prestižno priznanje rekavši da je Dilana i američki predsednik Barak Obama "opisao kao najvećeg muzičara u američkoj istoriji".

Međutim, mediji su preneli da je prvobitno nominacija odbijena u instituciji Legije časti, navodno zbog toga što je Dilan konzumirao marihuanu i protivio se Vijetnamskom ratu. Posle razmatranja, Visoki savet Legije časti konačno je početkom juna odobrio da se Dilanu dodeli ovo priznanje.

Visoki savet koji se sastoji od 17 članova odlučuje da li su nominacije koje predlaže vlada u skladu sa principima ove institucije. Visoki kancelar ovog saveta Žan-Lik Žorgelen potvrdio je u junu da je Savet odobrio nominaciju kao i da je jeste prvobitno odbacio zbog "kontroverze", ali nije objasnio tačno o čemu se radi.

Ovo odlikovanje je u septembru 2012. dobio britanski rok mužičar Pol Makartni, kome ga je uručio predsednik Fransoa Oland. Bob Dilan (72) se trenutno nalazi u Parizu gde će ove nedelje održati tri koncerta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track