ZNANJE NA POKLON: Priča o crnom zlatu na Festivalu nauke

NIS pripremio postavku

ZNANJE NA POKLON: Priča o crnom zlatu na Festivalu nauke

Pop kultura -
Nafte ima u najlon čarapama, grafitnim olovkama i žvakama

Naučite mnogo toga.Najbrojniji posetioci ovogodišnjeg Festivala nauke su mladi koje interesuje nauka. U bivšoj robnoj kući „Kluz“ posetioce očekuju bogat program sa 32 interaktivne postavke. Ovde se može upravljati mitraljezom pomoću džojstika i meriti temperatura tela termalnom kamerom, ali i zaviriti u tajne planete zahvaljujući postavci o fosilnim gorivima, nafti i gasu, koju je pripremio NIS zajedno s hidrogeološkom i hidrometeorološkom školom „Milutin Milanković“.

Najveće interesovanje izaziva deo postavke u kojoj se izvode eksperimenti s naftom. U otkrivanju tajne nastanka nafte, šta sve ulazi u njen sastav, kako se eksploatiše, pomažu promoteri, učenici škole „Milutin Milanković“.Ovde možete pogledati i predmete iz svakodnevnog života koji sadrže naftu. Verovatno da mnogi nisu znali da ona može da „migrira“ i da se krije u „zamkama“, kao i da je ima u najlon čarapama, grafitnim olovkama, žvakama... Posetioci mogu i da se slikaju pored muzejskog eksponata - automata za točenje goriva.

Oni koji savladaju lekciju o nafti mogu da provere svoje znanje preko puta, u Studentskom kulturnom centru. Na štandu NIS tokom trajanja festivala organizovana je zanimljiva aktivacija „Gde se nafta krije: Jeste ili nije?“. Većina njih pogađa koji predmeti na polici sadrže naftu, a koji ne. Promoterke potvrđuju da su deca uspešnija od odraslih u ovoj aktivaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track