HUMANI, ALI ZAMALO: Skandali poznatih u dobrovoljnim akcijama
Foto: Beta, Ap

Nudili pa uzimali od sirotinje

HUMANI, ALI ZAMALO: Skandali poznatih u dobrovoljnim akcijama

Pop kultura -
Mnogo puta su najavljivali pomoć za ugrožene u milionskim iznosima da bi ubrzo oduzimali brojne nule

Poznato je da su pripadnici svetskog džet seta na rečima velikodušni, ali problem nastaje kada njihova darežljivost treba da se sprovede u delo. Mnogo puta su najavljivali pomoć za ugrožene u milionskim iznosima, da bi ubrzo oduzimali brojne nule, pa od njihove velikodušnosti nije ostajalo skoro ništa. 1. Ledi Gaga Lejdi Gaga 2011. pokrenula je na svom sajtu prodaju narukvica sa namerom da prikupljeni novac ode žrtvama zemljotresa u Japanu. Ljudi su se odazvali akciji, ali novac nije upućen onima kojima je bio najpotrebniji.

2. Lens ArmstrongFondacija Lensa Armstronga za pomoć obolelima od raka jula ove godine našla se na meti optužbi. Oni koji su ranije podržavali akcije ove fondacije tvrdili su da pacijenti dobijaju mali deo donacija. Pre dve godine fondacija je prikupila 103 milion dolara, a za lečenje je otišlo samo pet miliona dolara. Armstrong je rekao da su donatori veoma dobro informisani o misiji fondacije i o tome kako se njihov novac raspoređuje?

3. Alek Boldvin Dobrotvorna organizacija Aleka Boldvina, namenjena ženama obolelim od raka dojke, a kojom rukovodi njegova majka Kerol, septembra ove godine našla se na listi najsumljivijih. Otrkiveno je da u njoj radi sestra poznatog glumca i da za svoj posao dobija platu od nekoliko stotina hiljada dolara. Boldvin je izjavio da je poslovanje organizacije otvoreno javnosti i da nema sumnjivih radnji.

4. Kejt Holms i Tom KruzBivši supružnici Kejti Holms i Tom Kruz 2009. godine su organizovali akciju prikupljanja novca za bolesnu devojku. Saznalo se da majka devojke stoji iza brojnih prevara i lažiranih akcija pomoći za svoje dete. Kejti i Tom su se branili time da nisu bili znali te detalje.

5. Kim Kardašijan "Velika" ibej dobrotvorna prodaja odeće Kim Kardašijan je imala zanimljiv epilog. Žrtvama tajfuna na Filipinima pripalo je samo 10 posto sakupljenog novca. Fanovi su negodovali, a Kim se branila ćutanjem.

6. Kloe KardašijanNa listi najneobičnih dobrotvora našla se još jedna sestra Kardašijan, Kloe Kardašijan. Ona i njen suprug Lamar Odom ranije ove godine optuženi su da su proneverili novac njihovog dobrotvornog fonda "Ketis Kids". Prema jednom izveštaju, sakupljeni novac, 2.2. miliona dolara, koji je priložen za finansiranje istraživanja o kanceru, nije upućen na pravu adresu. Kloe je takve otužbe negirala tvrdeći da nije bilo pronevere i da su računi fonda čisti.

7. Kanje Vest Kanje Vest sa svojom verenicom Kim Kardašijan ima sledeću zajedničku crtu - jedno priča, drugo radi. Pre dve godine dobrotvorna organizacija koja je nosila njegovo ime prikupila je 570.000 dolara. Ni cent nije potrošen u dobrotvorne svrhe, već za "administrativne troškove". Umesto odgovora na optužbe, reper je zatvorio fondaciju.

8. Pola AbdulPola Abdul je pre 2009. godine na ibeju organizovala dobrotvornu akciju i samo 10 procenata uputila "Američkoj humanitarnoj organizaciji". Iako je pomoć bila mala, ova organizacija se javno zahvalila, pevačici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track