Dejvid Bouvi izlaže sliku koja prikazuje kako Hrvati siluju muslimanku u Bosni

U javnosti posle 20 godina

Dejvid Bouvi izlaže sliku koja prikazuje kako Hrvati siluju muslimanku u Bosni

Pop kultura -
Škotski slikar Piter Hauson tokom boravka na Balkanu 1993. ovekovečio je scene rata u Bosni, a sliku " Hrvat i muslimanka" otkupio je pevač za 21.000 evra

Slika "Hrvat i muslimanka" škotskog slikara Pitera Hausona, koja pripada muzičaru Dejvidu Bouviju i prikazuje dvojicu Hrvata kako siluju muslimanku, biće izložena prvi put u poslednjih 20 godina.

Ulje na platnu široko 153 i visoko 213 centimetara izazvalo je kontroverze zbog prikazivanja scene rata u Bosni. Iako je sliku naručio Imperijalni ratni muzej u Londonu, na kraju je odbio da je kupi, pa je prodata Dejvidu Bouviju za 21.000 evra i skoro je nemoguće naći na internetu.

Hauson je 1993. godine boravio u Bosni i Hercegovini kao službeni umetnik. U okviru pomalo bizarne tradicije Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu, od 1916. godine umetnici su raspoređivani po ratnim područjima kako bi zabeležili scene iz prve ruke.

"Direktor muzeja mi je rekao da ne želi da kupi sliku jer ja nisam prisustvovao silovanju", rekao je Hauson, ali mu je skandal doveo mnogo poznatijeg kupca i popularnost. Među kupcima njegovih dela našli su se, osim Bouvija i Madona i Mik Džeger.

Hauson se iz rata vratio ranije, tvrdeći da je bolestan, ali se navodi da zgrožen prizorima morao da napusti ratno popdrućje. Britanska javnost proglasila ga je kukavicom. Godinu dana kasnije, vratio se u Bosnu i tada napravio seriju slika među kojima je i "Cleansed" (Očišćeni), čiji naziv aludira na etničko čišćenje.

Slika
Slika

Ipak, najveći šok izazvala je upravo slika "Hrvat i muslimanka" na kojoj dvojica muškaraca u uniformama siluju ženu u toaletu. Poslednji put je prikazana 1994. godine.

Hauson je, inače, kao službeni slikar boravio i na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track