Izložba Živeo život: Povratak u neka davna vremena
Foto: Marina Lopičić

Bilo je to doba crvenih kioska i gramofona

Izložba Živeo život: Povratak u neka davna vremena

Pop kultura -
U Beogradu otvoren drugi deo izložbe „Živeo život“, a posetioci imaju prilike da se prisete dana kad su za sreću bile potrebne sitnice
1 / 3 Foto: Marina Lopičić

Budi nostalgiju.U Knez Mihailovoj 14 otvoren je drugi deo izložbe „Živeo život“, na kojoj je prikazano sve ono što je običnom čoveku u bivšoj Jugi ispunjavalo svakodnevicu u periodu od 1950. do 1990. godine. Posetioci se mogu prisetiti vremena kad su na ulicama bili crveni kiosci, učionica sa spomenarima, tu je i kutak posvećen nekad popularnim automobilima, pa celina o velikim sportskim uspesima... Organizator izložbe Živko Maletković istakao je da je prenet veliki broj detalja iz prve postavke, ali da ima i dosta novih.

- Priče su podeljene u segmente, pa tako imamo „Devet veličanstvenih“, koji se bavi jugoslovenskim košarkaškim reprezentacijama koje su uzimale evropsko i svetsko zlato. Tu je i segment koji predstavlja stomatološku ordinaciju iz 1956. godine i 1964. godine, a pred nastupajuće novogodišnje i božićne praznike nabavili smo i gumene igračke stare tri i više decenija - naveo je Maletković.

On je dodao da će mnogima biti zanimljiva i celina „Kako su nas hranili nesvrstani“. Reč je o segmentu koji pokazuje šta smo uvozili, a šta izvozili. Na izložbi su u originalnim pakovanjima školjke iz Gane uvezene 1965, džem od narandže u kokosovom umaku iz Engleske koji datira iz šezdesetih godina. Izložbu će posetioci moći da pogledaju svakog radnog dana od 10 do 22 sata.

Tehnika stara pola veka„Iskrin“ zvučnik iz 1960. još radin Na izložbi je pregršt gramofonskih ploča, džuboks iz 1972, ali najveću pažnju privukao je „Iskrin“ zvučnik iz 1960, koji još radi.- On je lampaš i ima veliku vrednost. Da smo ga pojačali koliko može, verujem da bi muziku čula cela Knez Mihailova - kazao je Maletković, dok se u pozadini s pomenutog zvučnika čula pesma Zdravka Čolića „Podlugovi“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track