Branko Đurić Đura: Što veća kriza, naš narod se bolje smeje!
Foto: KURIR

Eks-Jugosloveni

Branko Đurić Đura: Što veća kriza, naš narod se bolje smeje!

Pop kultura -
Legendani nadrealista u svom stilu iz čuvene humorističke serije odgovara kako narodi Bakana odgovararaju na teška vremena

Legendarni sarajevski glumac, režiser i humorista Branko Đurić Đura, jedan od učesnika pokreta „novi primitivizam“ i kultne serije „Top-lista nadrealista“, nedavno je još jednom bio u Beogradu, kako bi predstavio reklamu za novi slatkiš, koju je uradio sa Srđanom Dragojevićem. Njih dvojica su posle saradnje na ovoj kratkoj formi, ostvarili i filmsku saradnju - Đuro igra u novom Srđanovom filmu „Atomski zdesna“.- Pre dva meseca završili smo snimanje tog filma, u kojem moja žena Tanja Ribič igra glavnu ulogu, a ja sam se ogrebao za jednu manju - kaže Đuro.- Film govori o grupi prodavaca „tajm-šering“ apartmana ljudima iz bivše Jugoslavije, a naslov je aluzija na vojničku naredbu iz doba JNA, koju su vojnici vežbali u slučaju atomskog napada. Proveo sam mesec dana na snimanju u Ulcinju i bilo je super.

Goran Bregović pojavio se na bini na koncertu Đurine grupe „Bombaj štampa“ u beogradskom „Mikser hausu“.

- Ja sam ga uvalio u to. Brega je došao da se vidimo pre koncerta i ostao. Nije ni znao da ću ga zovnuti da nam se pridruži. Improvizovao sam, svirali smo neki bluz sa poslednjeg albuma, a kako sam još kao mali skidao Bregine solaže, pomislio sam da bi bilo zgodno da ga pozovem. Nisam verovao da će izaći. Posle mi je rekao da baš dugo nije svirao solo gitaru - kaže Đura i odgovara na pitanje o nadrealistima.

- Smatram da su u ono vreme i „novi primitivizam“ i TLN bili veoma značajni, jer iz tog pokreta je izašlo mnogo kvalitetne kulture. Nije reč samo o par bendova, već mislim na cinično-ironični pogled koji smo imali na događanja. A toga danas fali - skroman je Đurić. Napitanje jesmo li se nekada više smejali odgovara:- Izgleda da se više zabavljaju što je veća kriza. Čak su i siromašniji veseliji, što ovi političari odvratno koriste, kao, svakako ste veseli, znači sve je u redu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track