SRPSKE FILMSKE GREŠKE: Traktori i klime gde im mesto nije!

PROPUSTI

SRPSKE FILMSKE GREŠKE: Traktori i klime gde im mesto nije!

Pop kultura -
U ostvarenjima domaće produkcije nije baš sve kako je zapisano u knjizi snimanja, pa će vas tako pojedine scene veoma zasmejati

Nismo ništa bolji od Zapada.Ni u domaćim filmovima ne ispadne na kraju baš onako kako je zapisano u knjizi snimanja. U pojedinim scenama, posebno kod Zdravka Šotre, potkrade se i poneka greška. Evo nekoliko „najgrešnijih“ domaćih ostvarenja u protekle tri decenije. Ukoliko te propuste dosad niste zapazili, evo prilike, a ukoliko jeste, onda je uvek zabavno podsetiti ih se.

Montevideo, bog te videoKLIME I BIKOVIĆEVA SUVA KOSAGreške u debitantskom rediteljskom ostvarenju Dragana Bjelogrlića nisu mogle da pokvare opšti utisak o filmu. Scenu tuče između Miloša Bikovića i Viktora Savića pokvarili su klima-uređaji koji se vide u pozadini, kao i soliteri u nekoliko kadrova. Rashladni uređaji jesu postojali tih godina, ali nisu tako izgledali. Pred sam kraj filma prvi poljubac između Tirketa i Rose sniman je na kiši nekoliko puta, tako da je kosa glavnom glumcu čas mokra, a čas suva.

Boj na KosovuMILOŠ OBILIĆ SA ORAČEM I TURČIN KOJI GINE 17 PUTA„Boj na Kosovu“ ima više grešaka. Reditelju Zdravku Šotri i njegovim saradnicima promakle su mnoge stvari. U početnim kadrovima filma Žarko Laušević kao Miloš Obilić jaše na konju, a iza njega se vidi traktor. Ako pažljivo budete gledali, videćete da se negde na pola bitke daleko u pozadini vidi kako prolazi crveni kamion „Koka-Kole“. Lovci na filmske greške primetili su „Turčina“ koji gine čak 17 puta i nekoliko statista sa obe strane u farmerkama, trenerkama i patikama.

Zona ZamfirovaMANULAĆ ČAS IMA SAKO, ČAS JE BEZ NJEGALjubavnu priču Zone Zamfirove i Maneta videlo je preko milion ljudi u srpskim bioskopima, a nekima od njih nije promaklo da se u nekoliko scena vide prozori s roletnama na kućama koje nisu postojale u tom periodu. Kad se šeta po čaršiji sa Zone, jedan od najsimpatičnijih likova Manulać malo nosi sako, a malo ne.

Lajanje na zvezdeSVETI SAVA U SOCIJALIZMURadnja filma smeštena je u šezdesete godine prošlog veka, kad je Jugoslavija bila socijalistička zemlja, tako da nije bilo moguće da se u učionicama na zidu nađe ikona Svetog Save.

Sergej prelazi na zadnje sedište
Sergej prelazi na zadnje sedište

Sergej čini isto u narednoj sceni
Sergej čini isto u narednoj sceni

MunjeSERGEJ SE PREVRĆE NA SVE STRANEKultni film Raše Andrića „Munje“ nije mogao da izostane s liste filmskih grešaka. U sceni na parkingu Sergej Trifunović i Boris Milivojević zamenjuju mesta kako bi bili bliži svojim lepšim polovinama. Međutim, Boris i Maja Mandžuka mir pokušavaju da potraže u dugom automobilu, ali se opet vidi Trifunović kako s prednjeg prelazi na zadnje sedište automobila.

Žikina dinastijaMILAN NIJE TODOROVIĆU kultnoj „Žikinoj dinastiji“ Milan Todorović se zove tako u svim delovima, sem u prvom. U ostvarenju „Lude godine“ njegovo ime je Milan Đorđević. U sceni u kojoj razgovara s direktorom šef ga oslovljava sa „druže Đorđeviću“.

Ko to tamo pevaPOP JEDE MESO USRED POSTAKad već pričamo o greškama, ne možemo da ne pomenemo filmske klasike rađene po tekstu Dušana Kovačevića. Radnja filma „Ko to tamo peva“ dešava se 5. aprila 1941, dakle na Veliku subotu, a junaci, uključujući i pravoslavnog sveštenika, jedu roštilj. U „Maratoncima“, u čuvenoj erotskoj sceni između Bore Todorovića i Seke Sabljić, Bora greši u tekstu i u jednom trenutku kaže: „Čekaj malo, Seko“, što je ušlo i u film, iako je Sablićka glumila Kristinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track