Najnovije vesti

Majklu Daglasu nagrada UNICEF-a za mir

Priznanje

Majklu Daglasu nagrada UNICEF-a za mir

Pop kultura
Priznanje, koje nosi ime njegovog kolege, komičara Denija Keja, prvog ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija, dodeljeno mu je za aktivno zalaganje u korist nuklearnog razoružanja, problematiku o kojoj poznate ličnosti obično izbegavaju da govore

Američkom glumcu i Oskarovcu Majklu Daglasu uručena je danas u Los Anđelesu humanitarna nagrada UNICEF-a za mir.

 

Priznanje, koje nosi ime njegovog kolege, komičara Denija Keja, prvog ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija, dodeljeno mu je za aktivno zalaganje u korist nuklearnog razoružanja, problematiku o kojoj poznate ličnosti obično izbegavaju da govore.

 

Kako prenose američki mediji, Daglas je izaslanik Ujedinjenih nacija za mir od 1998, a o nuklearnom problemu je počeo da razmišlja još 1979. nakon snimanja filma "Kineski sindrom", proročanskog ostvarenja koje govori o neminovnoj nuklearnoj katastrofi.

 

"Ovaj film, koji sam snimio pre mnogo, mnogo godina predočio mi je šta se sve može dogoditi", kazao je 69-godišnji glumac, primajući nagradu iz ruku Meta Dejmona, svog partnera u filmu "Iza kandelabra" u kome glumi ekcentričnog pijanistu Valentina Liberačea, ulogu za koju je pre nekoliko dana dobio nagradu Zlatni globus.

 

"Rođen sam 1944, godinu dana pre nego što je bačena prva atomska bomba, i nadam se da će još za vreme mog života biti eliminisano svo nuklearno naoružanje", istakao je Daglas u izjavi za Rojters.ac

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...