SALATE POZNATIH: Probajte Koko Šanel ili Žerara Depardjea

Lako i zdravo

SALATE POZNATIH: Probajte Koko Šanel ili Žerara Depardjea

Pop kultura -
Predlažemo vam nekoliko jendostavnih recepata, koji nose i simpatične nazive prema svetski poznatim osobama

Hladni dani uskoro će biti iza nas i vreme je da zaboravimo tešku hranu koju smo konzumirali u jesenjim i zimskim mesecima i u jelovnik uvrstimo različite vrste salata. Zbog vrlo malo truda koji je potreban da se naprave, one su idealan lagani obrok, a zbog svoje, u pravilu, niskokalorične vrednosti, neretko se u raznim kombinacijama nalaze i u jelovnicima mnogih dijeta.

Bogate su mineralima, vitaminima, a u mesecima koji su pred nama još će ih biti jednostavnije napraviti jer počinje sezona različitoga voća i povrća. U većini slučajeva salate su jednostavne za pripremu, a uz malo mašte mogu, osim gastronomskog užitka, biti i pravo umetničko delo na tanjuru. Predlažemo vam nekoliko jendostavnih recepata, koji nose i simpatične nazive prema svetski poznatim osobama.

Salata Koko Šanel

Potrebno: Grožđe, marakuja, kruška, grejp, lešnici

Priprema: Semenke marakuje odstraniti od stijenke, pomešati s izrezanim grožđem, kruškama i filetima grejpa. Hladnim prešanjem iscediti narandžu i listiće mente i zaliti voće. Lešnike popržiti, zdrobiti i posuti po salati.

Žerar Depardje

Takođe osvežavajuće lagana salata, najbolja u sezoni paradajza i mlade mrkve koje izvrsno nadopunjuje sveži kozji sir, koji jače dolazi do izražaja ako se termički obradi do prihvatljivih temperatura. Nećete pogrešiti ako ga blago začinite s malo meda. Osim što ga karakteriše laka probavljivost, kozji sir pomaže u lečenju alergijskog bronhitisa, snažan je čimbenik u obnavljanju plućnih stanica, jača imunitet i bogat je izvor minerala.

Potrebno: Salata kristal 150 g, šargarepa 40 g, paradajz 60 g, tost dve kriške, mladi kozji sir 50 g, senf 4 kašike

Preliv: senf 1 čajna kašika, so 2 prstohvata, med ½ čajne kašike, ulje 4 kašike

Priprema: Sve sastojke izmešati s prelivom, a u međuvremenu na tost namazati razrađeni kozji sir i malo ga zapeći. Poslužite ga na salatu i po želji polijte medom.

Viktor Hugo

Salata Victor Hugo izvrstan je odabir za one koji nisu skloni eksperimentisanju, a žele brz, zdrav i konkretan obrok u kombinaciji s piletinom. Celer je odličan izvor vitamina K i C, kalijuma, folne kiseline i vlakana. On takođe sadrži mineral molibden koji je važan u izgradnji nevrnog sistema, mangan, vitamine B1, B2, B6, kalcijum, magnezijum, fosfor i triptofan. To povrće sadrži oko 35 miligrama blagotvornog natrijevog kompleksa i vrlo je korisno za ublažavanje želučane i podizanje hloridne kiseline, čime se poboljšava probava.

Potrebno: Zelena salata (zavisi o sezoni: kristal, endivija, matovilac, rikula...) 10 dkg, pirinač 5 dkg, koren celera ili stabljika (zavisi o ukusu) 10 g, kukuruz šećerac 5 dkg, preliv s bosiljkom 4 supene kašike, file pilećih prsa 10 dkg

Preliv s bosiljkom: ulje i sirće u odnosu 2:1, ulje 4 supene kašike, sirće 2 supene kašike, senf 1 čajna kašika, bosiljak (začin) 2 prstohvata, pola glavice belog luka, so 2 prstohvata

Priprema: Salatu narezati na veličinu zalogaja, koren celera narendati i pomešati sa sastojcima i začiniti prelivom.

Sarkozi & Bruni

Kombinacija za one koji vole malo jače i gorke salate. Izvrsna sa sojinim klicama koje su bogate vitaminom E, vitaminima B grupe, magnezijumom, kalijumom te mikroelementima. Klice su niskokalorična namirnica, bogate su vitaminom C, folnom kiselinom i vlaknima. Tokom klijanja povećava im se nutritivna vrednost. Takođe, ova osvežavajuće lagana salata najbolja je u sezoni paradajza i mlade šargarepe, koje izvrsno nadopunuje sveži kozji sir. Nećete pogrešiti ako ga blago začinite s malo meda. Osim što je lako probavljiv, kozji sir pomaže u liječenju alergijskog bronhitisa, snažan je faktor u obnavljanju plućnih stanica, jača imunitet i bogat je izvor minerala.

Potrebno: Rikula 35 g, matovilac 35 g, radič 35 g, mladi kozji sir 50 g, sojine klice 30 g, tikvice 50 g, preliv s bosiljkom 4 supene kašike

Priprema: Navedene sastojke, osim tikvica, začiniti prelivom i dobro promešati. Tikvice narezane na kockice popržiti na vrelom ulju i dodati u salatu.VOĆNE SALATE

Voćne salate izvrsno su letno osveženje bogato vitaminima u kombinaciji s orašastim plodovima kao izvorom biljnih vlakana. Izvrsna nadopuna za zdrav obrok su sveži hladno ceđeni sokovi od raznog voća i povrća u više kombinacije.

Salata Maria Antoneta

Potrebno: file narandže, jabuka (granny smith), bademi (listići), celer, bundeva ili mrkva, voćni sirupPriprema: Voće narezati na komade i preliti voćnim sirupom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track