Šta sve ne smete da radite kada ste neispavani

Saznajte

Šta sve ne smete da radite kada ste neispavani

Pop kultura -
Kada ste umorni i pospani, može da vam padne na pamet da posegnete za nekim energetskim napitkom, saznajte da li je to dobar izbor i kako da se razbudite

Lakše zaboravljamo, razdražljivi smo, umorni i gladni. Ovo je lista onoga što ne bismo smeli da radimo ako nismo naspavani.

1. VožnjaSvi znamo da ne smemo da vozimo ako smo pili alkohol, ako osećamo umor i spava nam se. Ali ponekad pomislite "nije daleko, to je samo 10 minuta vožnje" ili slično i sednete za volan. Istraživanje sprovedeno 2012. godine pokazalo je da nedostatak sna na ljude ima uticaj kao da su pili alkohol, rekao je Kristofer Drejk iz klinike za lečenje poremećaja spavanja Henri Ford. Ako su nenaspavani, za volan ne bi smeli da sednu ni piloti ni vozači kamiona itd.

2. Donošenje važnih odlukaNajčešće se pre nekog važnog dana dogodi baš to da osoba ne može da zaspi ili ima problema sa spavanjem tokom noći. Nemojte da donosite nikakve važne odluke ako se niste naspavali. Postoji biološki razlog zbog čega nešto izgleda kao sasvim dobra ideja onda kada nismo naspavani. Istraživanje sprovedeno 2011. godine otkrilo je da se povećava aktivnost onog dela mozga koji procenjuje "pozitivne učinke", a smanjuje se aktivnost dela mozga zasluženog za procenu "negativnosti". Osobe koje nisu imale dovoljno sna češće su optimističnije pa mogu nerealno da sagledaju situaciju u kojoj moraju da donesu neku odluku.

3. Kupovina namirnicaZnamo da ne smemo da idemo u nabavku namirnica kada smo gladni jer ćemo pod uticajem gladi kupiti više ili ono što inače ne bi bilo na našem spisku namirnica. Kada se niste naspavali, takođe bi trebalo da izbegavate odlazak u nabavku namirnica jer, prema istraživanju sprovedenom 2013. godine, neispavani kupci posezaće za kaloričnijim namirnicama. Tokom istraživanja osobe s kraćim snom napunile su svoje korpe u supermarketima s oko devet odsto više kalorija i oko 18 odsto više grama hrane nego što bi kupili da su u kupovinu otišli naspavani. Iz toga se može zaključiti da problemi sa spavanjem mogu dovesti i do problema s gojaznošću, tvrdi Kolin Čapman sa Univerziteta Upsala.

4. Kupovina onlineOvo upozorenje stiže jer, kako se navodi, bez dovoljno sna kupovaćemo impulsivnije. Nije dobar trenutak kad nakon burne i neprospavane noći odlučite ujutro da kupite neku dizajnersku torbu. Naspavajte se pa razmislite ponovo o svojoj želji.

5. Energetska pićaKada ste umorni i pospani, može da vam padne na pamet da posegnete za nekim energetskim napitkom. Mnogo bolja ideja bila bi da izađete malo na vazduh, protegnete se ili još bolje, ako ste u mogućnosti, da malo odspavate. Mnoga energetska pića sadrže iznenađujuće malo kofeina u poređenju sa šoljicom crne kafe, ali i mnogo šećera. Kafa je zdraviji izbor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track