Najpoznatiji trbušni plesač na Balkanu: Vjekoslav ruši sve tabue!

Ples i muškarci

Najpoznatiji trbušni plesač na Balkanu: Vjekoslav ruši sve tabue!

Pop kultura -
Vjekoslav Didović iz Brčkog trbušnim plesom je počeo da se bavi sa 10 godina, a sa 25 se sprema za svetsko prvenstvo u Rusiji

Vjekoslav Didović (25) iz Gunje kod Brčkog uz pomoć plesnih veština već godinama obara tabue kada su u pitanju ples i muškarci. Naime, on se trbušnim plesom bavi već 15 godina, a koliko mu to dobro ide govori činjenica da je najpoznatiji plesač orijentalnog plesa na Balkanu.

"U desetoj godini su me moji upisali u latino školu, a na svoj rođendan sam prvi put plesao trbušni. Iste godine sam krenuo i na folklor i od tada se rekreativno bavim plesom koliko god sam mogao finansijski, i s obzirom na to da sam sa sela pa je to bilo jako teško. Pogotovo neki veći napredak. A profesionalno sam se počeo baviti sa 16 godina, kad sam pravio koregrafije za školske prestave u Brčkom u srednjoj Poljoprivredno-medicinskoj školi. To su bile koregrafije trbupnog plesa i ritmike. Od tada sam intezivno u plesu."

Osim trbušnog, pleše i salsu, argentinski tango, šou dans, hip-hop, a trenutno ga zanima i savremeni ples. Zbog svega toga ga je okolina malo "čudno gledala".

"Kod nas je neobično da muško pleše bilo šta, ne samo trbušni ples. Ja sam prvo plesao samo za sebe i podučavao druge dok nisam upoznao plesače iz drugih zemalja, proučio istoriju muškog trbušnog plesa i shvatio da je u mnogim arapskim zemaljama tradicija da muško pleše. Pa što onda ne bih i ja pokušao ako mi već to paše i uživam u tome?"

Vjekoslav je učestvovao i u hrvatskom i u srpskom šou Ja imam talenat.

"Super talent me je lansirao u javnost i ljudi su stvarno dobro prihvatili mene i moj ples. Mogu reći da nisam imao neugodnih situacija nikada u plesnoj karijeri", rekao je Vjekoslav.

Kao i u svakom poslu, novac je velika prepreka u svijetu plesa. Vjekoslav je upisivao plesnu školu u Zagrebu i plesne akademije, ali ih je morao napustiti zbog nedostatka finansija.

"Novac je velika prepreka u plesnom napretku. Treba se jako puno ulagati. Ja sam znao u isto vrijeme raditi po tri posla da skupim novac za život i da sebi mogu priuštiti bar neke od plesnih radionica. Od više plesne škole i plesne akademije nisam odustao, trenutno skupljam novac pa planiram da nastavim i da to kad tad završim jer mi je to životna želja. To što nisam uspeo upisati plesnu akademiju ne znači da je neko loš, radionicama i privatnim časovima sam sve nadoknadio samo što nemam napismeno da imam završenu plesnu školu", rekao je trbušni plesač.

"Radi se stvarno puno i nebitno je da li si bolestan ili umoran. Svaki mesec je drugačiji, nista nije sigurno. Moraš puno raditi na reklami, kupovati skupe kostime... Mnogo novca ode na usavršavanje i opremu, više od pola zarade a da ne pričamo o svakodnevnim potrebama čoveka. Ali ne žalim se, radim ono što volim i uživam u tome."

http://www.youtube.com/watch?v=OnPi826IB-w

Bavljenje plesom omogućilo mu je da proputuje mnoge zemlje, a najdraže putovanje mu je bilo u Maribor, kod njegove druge porodice Visket. Tamo često nastupa, uči i drži časove drugima, te se rado vraća. Zatim, izdvaja nastup u švedskom gradu Malme u arapskom restoranu i na privatnom rođendanu, kao i nastup u Beču na velikom festivalu. Pleše u svim prilikama kao što su privatne zabave, rođendani, svadbe.... Kaže da su ti nastupi jako dobro plaćeni i da "izvlače" plesače."Ja inače volim nastupati u pozorištu, velikim plesnim festivalima jer tu pokažemo svoj talenat, ljubav prema plesu i svu energiju prenesemo na publiku", rekao je plesač.

http://www.youtube.com/watch?v=OnPi826IB-w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track