PODELILI NAGRADU: Ivan Negrišorc i Slobodan Vladušić dobitnici Meše Selimovića

Veliko priznanje

PODELILI NAGRADU: Ivan Negrišorc i Slobodan Vladušić dobitnici Meše Selimovića

Pop kultura -
Svečana dodela nagrade, koja je sastoji od novčanog iznosa i reljefne statuete, biće održana 5. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu

BEOGRAD - Nagrada "Meša Selimović" za 2013. godinu, koju dodeljuje kompanija Novosti, pripala je Ivanu Negrišorcu za pesničku knjigu "Kamena čtenija" i Slobodanu Vladušiću za roman "Mi, izbrisani", saopšteno je danas u Beogradu. Ovo je 26. put da se dodeljuje nagrada "Meša Selimović".

Ovo je treći put da nagradu dele dvojica književnika, ali prvi da je nagrada istovremeno dodeljena za roman i poetsko delo. U žiriju su bila 54 književna kritičara, teoretičara i književna istoričara.

Dvojica autora dobili su podjednak broj glasova - po 15, a za nagradu je bilo predloženo 100 dela domaćih pisaca objavljenih 2013. godine. Vladušić je novinarima posle proglašenja dobitnika kazao da se s Negrišorcem zna oko 20 godina i da je srećan što se "ovaj dvoboj na stranicama Večernjih novosti završio hepi endom".

"Svojim romanom pokušao sam da iskoristim reverzibilnu mogućnost književnosti - da jedan prikriveni, kolektivni bol učinim ličnim, kako bi taj bol ponovo mogao postati vidljiv u kolektivu. Ova nagrada je znak da sam mozda u tome i uspeo", kazao je Vladušić.

Govoreći o značaju nagrade za njega, Negrišorac je rekao da je njegova prva asocijacija na Mešu Selimovića bila "ići uspravno" i da se trudio upravo da razgovara sa ljudim koji "idu, misle i govore uspravno" "Pridružujući se dobitnicima ove nagrade, osećam da pred velikim piscem moram da položim neke posene račune i da konačno i bezostatno prihvatim jedinicu mere koju on nameće. Ta jedinica mere je koliko književna, toliko i kulturološka, koliko estetička toliko i etička, koliko egzistencijalna toliko i esencijalna", kazao je Negrišorac.

Ovo je 26. put da se dodeljuje nagrada "Meša Selimović". Svečana dodela nagrade, koja je sastoji od novčanog iznosa i reljefne statuete, biće održana 5. marta u 12.00 u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track