UVEK DRUGI: 20 holivudskih glumaca koji nikad nisu dobili Oskara!
Foto: AP, Rojters

Sreća ih mimoišla

UVEK DRUGI: 20 holivudskih glumaca koji nikad nisu dobili Oskara!

Pop kultura -
Mnogi veliki glumci su i po nekoliko puta bili nominovani za zlatnu statuu, ali nikada nisu uspeli

Neki od njih su bili među najplaćenijim glumcima, neki su to i danas. Neki su bili nominirani čak i osam puta, ali im je zlatnu statuu izmakao iz ruku.

Leonardo DikaprioNa ovogodišnjoj dodeli stvari se možda promene, ali do danas, Leonardo Dikario sa ove filmske svečanosti nikad nije otišao sa zlatnom statuom u ruci. Leo se smatra jednim od najvećih glumaca svoje generacije, a za Oskara je bio nominiran četiri puta. Jednom za najboljeg sporednog, a tri puta za najboljeg glavnog glumca.

Džulijan MurSlavna glumica za Oskara je bila nominovana četiri puta, a 2003. godine čak u dve kategorije, u kategoriji najbolje glumice za ulogu u filmu "Daleko od raja" u u kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u filmu "Sati". Džulija (53) jednom se našalila kako se i njezina ćer nad njom sažalila, čak toliko, da joj je sama napravila neke nagrade.

Edvard NortonJedan od najvažnijih, ali možda i najpodcenjenijih glumaca svoje generacije, Edvart Norton (44), takođe nikad nije osvojio Oskara, a bio je nominiran dva puta. U kategoriji najboljeg glumca nominacije je osvojio za uloge u filmovima "Iskonski strah" (1996) i "Generacija X".

Sigorni ViverSigorni Viver (64) još je jedna glumica u nizu s nekoliko nominacija za zlatnu statuu. Godine 1989. bila je nominovana u dve kategorije. Nominaciju za najbolju glumicu osvojila je za ulogu u filmu "Gorile u magli", a pobegla joj je statua za najbolju sporednu glumicu u filmu "Zaposlena devojka". Akademija nije bila impresionirana ni njenom ulogom u filmu "Elijen 2".

Robert Dauni MlađiKo zna, možda je Akademija ovog holivudskog glumca preskočila zbog godina provedenih u zatvoru i na rehabilitaciji. Robert Dauni Mlađi (48) Oskara nije osvojio 1992. kad je bio nominovan u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu "Čaplin". Bez statue je ostao i 2009. godine za najboljeg sporednog glumca u filmu "Tropska grmljavina".

Mišel FajferOd 1989. do 1993. godine, Mišel (55) za prestižnu filmsku nagradu bila je nominovana tri puta u kategoriji najbolje glumice. Nije pobedila i pored vrhunske glume u filmovima "Opasne veze", "Fantastična braća baker" i "Polje ljubavi".

Samjuel DžeksonViše od toga što nikad nije osvojio Oskara, iznenađuje činjenica da je Samjuell (65) za zlatnu statuu bio nominovan samo jednom. Džekson je tu čast imao 1995. godine za ulogu u filmu "Pulp Fiction".

Tom KruzOsamdesetih i devedesetih godina prošlog veka Tom CKruz (51) bio je jedan od najplaćenijih glumaca u Holivudu. Ostvario je vrhunska filmska ostvarenja. I pored toga, nominovan je samo tri puta, u kategoriji najboljeg glumca za uloge u filmovima "Rođen 4. jula" i 'Džeri Megvajer" te u kategoriji najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu 'Magnolija'. Oskar nikad nije dospio u njegove ruke.

Džoni DepKad bi se delio Oskar za najkul osobu, onda bi statua bez sumnje pripala Džoniju Depu (50) jer njegova glumačka ostvarenja u Akademiji nisu priznata. Za oskara je bio nominovan tri puta, u kategorijama najboljeg glumca za uloge u filmovima "Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera", "San za životom" i "Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta".

Rejf Fajns porede fantastičnih ostvarenje kao što su "Šindlerova lista" i "Engleski pacijent", Rejf Fajns (51) nikad nije dobio Oskara. Nominovan je bio i za najboljeg i za sporednog glumca, ali oba puta je s dojele otišao praznih ruku.

Glen KlouzČinjenica da Glen Klous (66) nije osvojila najcenjeniju filmsku nagradu neshvatljiva je ako se uzme u obzir da je za Oskar bila nominovana šest puta, a tri puta čak uzastopce. U 29 godina karijere u kategoriji najbolje glumice osvojila je nominacije za uloge u filmovima "Kobna privlačnost", "Opasne veze" i "Albert Nobs", a od 1983. do 1985. učestvovala je u kategoriji najbolje sporedne glumice za uloge u filmovima "Svet prema Garpu", "Velika jeza" i "Prirodno nadaren".

Lora LiniOvu glumicu u holivudskim krugovima opisuju i kao skromnu kameleonku koja je podcenjena. I pored tri nominacije, Lora (50) nijedan nije dobila. Osvojila je dve nominacije u kategoriji najbolje glumice.

Robert RedfordRobert je u januaru naglasio da ga nije briga jer nije osvojio nominaciju za ulogu u filmu "Sve je izgubljeno", ali ovo nije prvi put da je Akademija ignorisala ovu filmsku zvezdu. I pored toga što je Robert (77), 2002. dobio počasni Oskar za podržavanje nezavisnih i inovativnih filmaša i za najbolju režiju za film "Obični ljudi", Oskara za glumu nikad nije osvojio. Bio je nominovan samo jedom 1974. godine.

Harison FordNeverovatno je da i pored svoje reputaciji i uspeha, Harison Ford (71) među svojim glumačkim nagradama nema nijednu zlatnu statuu, a osim toga, bio je samo jednom nominovan i to za najboljeg glumca u filmu "Svedok".

Bil MariJedan od najomiljenijih holivudskih glumaca, Bil Mari (63), u svojoj karijeri za Oskara je bio nominovan samo jednom. Reč je bila o kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu "Izgubljeni u prevodu" iz 2003. godine.

Hoakin FiniksProšle godine Hoakinu Finiksu (39) Oskar je po treći put izmakao iz ruku. Iako je za ulogu u filmu "Master" dobio samo pohvale, Akademiji to ipak nije bilo dovoljno.

Ričard BartonJedan je od najvećih glumaca svih vremena, ali Ričard Barton nije nikada osvojio Oskar. Između 1953. i 1978. godine bio je nominovan čak sedam puta za svoje izvedbe u klasicima kao što su "Anne of the Thousand Days" i "Becket". Iako je 1967. godine bio nominovan u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu 'Ko se boji Virdžinije Vulf", nije dobio statuu, ali je nagradu za najbolju glumicu osvojila njegova tadašnja supruga Elizabet Tejlor.

Piter O'TulIako je Piter O'Tul, koji je preminuo 2013, prvo odbio počasnog Oskara 2003. godine, kasnije se predomislio i prihvatio ga. Pre toga je Akademiji poručio da je još u igri i da će on prestižnu filmsku nagradu i osvojiti. Međutim, Oskara za glumu nikad nije dobio iako je od 1963. do 2007. čak osam puta bio nominovan za ovu filmsku nagradu.

Bred PitVerenik Anđeline Džoli nikad nije osvojio Oskara iako je bio nominovan tri puta. U kategoriji najboljeg glumca, Bred Pit (50) osvojio je dve nominacije za uloge u filmovima "Neobična priča o Benjaminu Buutonu" i "Igra pobednika". Nominaciju za najboljeg sporednog glumca osvojio je za ulogu u filmu "Dvanaest majmuna". Zlatnu statuu još nije uspeo da stavi na svoju policu.

Edvard RobinsonReč je o još jednom velikom holivudskom glumcu kojeg je Akademija ignorisao, a zatim darivala počasnim Oskarom pred kraj karijere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track