Franko Nero: Neretva nije imala šanse da dobije Oskara
Foto: Damir Dervišagić

Intervju: Italijanski glumac pamti film Veljka Bulajića

Franko Nero: Neretva nije imala šanse da dobije Oskara

Pop kultura -
To je odličan ratni spektakl s fantastičnom glumačkom ekipom. Divno sam se proveo na snimanju. On je deo mog života
1 / 3 Foto: Damir Dervišagić

Čovek koji voli Srbe.Franko Nero treći put je na Festu. Italijanski glumac došao je u Beograd da bi prisustvovao svetskoj premijeri novog filma „Mamula“ reditelja Milana Todorovića, koji je prošlog leta sniman u Crnoj Gori.- Ponudu za ulogu dobio sam na festivalu vina u Sloveniji. Jedino je Milan tamo bio trezan. Dopao mi se scenario, kao i reditelj, jer volim mlade i visoke ljude. Pomogao sam mu kasnije u vezi s pisanjem.Igrate ribara... Prijala vam je uloga?- Volim pecanje, a želeo sam da vidim i koliko je lepa sirena.

Glumili ste u „Neretvi“ Veljka Bulajića. Da li je film nezasluženo ostao bez Oskara?- „Neretva“ je bila fantastična koprodukcija cele bivše Jugoslavije s fantastičnim glumačkom ekipom u kojoj su bili Jul Briner, Orson Vels, Sergej Bondarčuk i Kurd Jirgens. Fantastično sam se proveo na snimanju. On je deo mog života. Film nikad nije imao šanse da dobije Oskara iako je odlično urađen ratni spektakl.Možda „Mamula“ ima šanse?- Nema. Nisam još pogledao film. Sutra ću moći da vam kažem više o njemu.Kakve vas uspomene vežu za snimanje filma „Banović Strahinja“?- Film je bio vrlo težak za snimanje. Radili smo u Makedoniji. Sećam se jednog hotela u kojem smo se posmrzavali. Spavao sam sa pet pari čarapa. Posle povratka u Rim razboleo sam se. Iz meni neobjašnjivih razloga, reditelj Vatroslav Mimica nije snimio više nijedan film. Trebalo je da radimo film „Plava ciganka“, koji, iz meni nepoznatih razloga, nije snimljen.

Ralf FajnsFEST JE MOJA DRUGA KUĆAGlumac Ralf Fajns stigao je na Fest da bi promovisao film „Nevidljiva žena“ o životu Čarlsa Dikensa, koji je i režirao.- Fest mi je kao drugi dom - rekao je veliki glumac i reditelj koji se srdačno pozdravio s Frankom Nerom.Fajns mnogo voli Srbiji, a svoj prošli film „Koriolan“ snimao je u Beogradu.

Lepa sećanjaTITO ME JE OBOŽAVAOKako pamtite Tita?- Bio sam njegov omiljeni glumac. Slao je avion po mene u Rim da idem na Brione da se slikamo. Želeo je da me fotografiše jer je smatrao da je odličan fotograf. Nije imao pojma da slika! Sećam se njegove supruge Jovanke, koja je stalno stajala sa strane i ćutala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track