ZATVOREN FEST: Ženska priča pobednik festivala!

Za 10 dana 95.000 gledalaca

ZATVOREN FEST: Ženska priča pobednik festivala!

Pop kultura -
Žiri je za najbolji film selekcije „Evropa van Evrope“ proglasio ostvarenje „Vaša sam“ perspektivne norveške rediteljke Iram Hak

Najbolje za kraj!Premijernim prikazivanjem filma „Plavo je najtoplija boja“, prošlogodišnjeg pobednika Festivala u Kanu, sinoć je zvanično zatvoren 42. po redu Fest. Ostvarenje francuskog reditelja Abdelatifu Kešiša i miljenika kritičara širom sveta beogradska publika je dočekala ovacijama.Titulu najboljeg filma takmičarskog programa „Evropa van Evrope“ i nagradu od 2.000 evra žiri, kojem je predsedavao Klaus Eder, dodelio je filmu „Vaša sam“ norveške rediteljke Iram Hak.- Ovo je veliko iznenađenje, došla sam ovde da uživam u festivalu i Beogradu, tako da je pobeda za mene veliko iznenađenje i kruna svega ovog. Meni je kao rediteljki važno to što pričam priču koja je ženska, o ženi koja je u rascepu kultura - izjavila je pobednica.Priznanje FIPRESCi „Dinko Tucaković“ dobio je kubanski film „Melasa“, debitantski rad reditelja Karlosa Lećuge.Ovogodišnje izdanje festivala pamtićemo po dolasku Franka Nera i Rejfa Fajnsa. Festival je zatvorila Gabriela Tana, producentkinja filmova „Nevidljiva žena“ i „Filomena“ i ćerka bivšeg predsednika FK Crvena zvezda Dobrivoja Tanasijevića.Publici se obratio Borislav Anđelić, umetnički direktor ovog festivala.- Pod motom „Nije sve crno belo“, koji često odražava našu društvenu stvarnost, doveli smo Fest i njegovo 42. izdanje do kraja. Pre svega, treba da zahvalimo vama na prisustvu, ispunjavali ste sale skoro do poslednjeg mesta, ovo je zajednički uspeh svih nas - rekao je Anđelić.Selektor festivala Ivan Karl smatra da je Fest podsetio na svoje zlatne dane.- Ovogodišnji festival verovatno je najuspešniji od 1992. godine, kad su gosti bili Nikita Mihalkov, Džim Džarmuš i Džoni Dep, i jedan od pet najboljih u istoriji te filmske smotre - rekao je Karl.Prikazano je ukupno 75 filmova, koje je tokom deset dana videlo oko 95.000 ljudi. Iako je Fest zvanično završen, publika će još danas i sutra moći da pogleda nekoliko filmova u Dvorani kulturnog centra i Domu sindikata.

Zatvorila Fest... Gabriela Tana
Zatvorila Fest... Gabriela Tana

Selektor festivala... Ivan Karl
Selektor festivala... Ivan Karl

Franko NeroPSUJE KAO SRBINFranko Nero nasmejao je Sava centar pretposlednje večeri Festa, kad je prikazan njegov novi film „Mamula“, reditelja Milana Todorovića. Iako je veći deo na engleskom jeziku, italijanski glumac, koji igra ribara Nika, prvu repliku imao je na srpskom jeziku:- Jeb‘o sam ti majku - rekao je Nero, što je propraćeno smehom i aplauzom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track