MRZEO HOLIVUD A DOBIO OSKARA: Bitno je zvati se Stiv Mekvin!
Foto: Rojters

Proslavio se

MRZEO HOLIVUD A DOBIO OSKARA: Bitno je zvati se Stiv Mekvin!

Pop kultura -
Pre nego što je kročio na filmski set, Stiv Mekvin je bio uvaženi likovni umetnik

Nikada ne bih mogao da snimam holivudske filmove, izjavio je Stiv Mekvin 2012, a dve godine kasnije britanski reditelj doživeo je pravi holivudski hepiend: "12 godina ropstva” - dobio je Oskara za najbolji film

Pre nego što je kročio na filmski set, Stiv Mekvin je bio uvaženi likovni umetnik. Za svoje video instalacije osvojio je Tarnerovu nagradu 1999, tri godine kasnije dobio je Orden Britanske imperije, a 2009. predstavljao je svoju zemlju na Bijenalu u Veneciji, mesec dana nakon što je njegov debitantski film „Glad” osvojio Zlatnu kameru na Kanskom festivalu. Ova priča o štrajku glađu Bobija Sandsa, zatvorenog člana IRA, donela je Mekvinu odlične kritike i nagradu Bafta.

http://www.youtube.com/watch?v=Mw7WJLZmVF4

"Suštinski sam veoma srećna osoba, ali, iz nekog razloga, snimio sam prilično mračne filmove. Ne znam otkud to i ne pitam se", kaže Mekvin, koji već 16 godina živi u Amsterdamu sa suprugom Holanđankom i dvoje dece.

Kao dečak sa disleksijom, Mekvin je crtanjem uspeo da sebi prokrči put od razreda za manje nadarenu decu (škola je kasnije priznala da je bila pod uticajem institucionalnog rasizma) do uspešnog umetnika. Svoje talente brusio je na Likovnoj akademiji u Čelsiju i koledžu Goldsmits.Još dok je sticao prva znanja o filmskoj režiji Mekvin se nadao vremenima kada će zaseniti svog glamuroznog imenjaka.

http://www.youtube.com/watch?v=z02Ie8wKKRg

"Jednog dana", rekao je svom profesoru Vilu Broukeru - kada ljudi budu pričali o Stivu Mekvinu, ja ću biti prva osoba na koju pomisle. Čini se da nikada nije bio bliži tome.

Prvi Stiv MekvinDrugi poznati Stiv Mekvin rođen je 1930. u Indijani kao sin kaskadera u letećem cirkusu i buntovne prostitutke alkoholičarke. Kasnije je postao glumac poznat pod nadimkom "kralj ležernosti" i antiherojskim filmskim likovima koji su bili mamac za publiku. Godine 1967. nominovan je za Oskara za ulogu u filmu „Peščani obluci”. Najpoznatiji filmovi su mu "Afera Tomas Kraun", "Bulit", „Bekstvo”, „Leptir”, „Sedmorica veličanstenih”, „Veliko bekstvo” i „Pakleni toranj”. Postao je najplaćeniji glumac na svetu 1974, međutim naredne četiri godine nije snimio nijedan film. Nije bio lak za saradnju, ali je zbog popularnosti mogao da bira uloge i diktira honorare. Preminuo je 1980. od srčanog udara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja