BISER PARIZA: Ajfelova kula slavi 125. rođendan!
Foto: Rojters

Simbol Grada svetlosti

BISER PARIZA: Ajfelova kula slavi 125. rođendan!

Pop kultura -
Kula je 1889. godine sagrađena kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Metalna struktura je teška 7.300 tona, a do vrha ima 16.665 stepenica

PARIZ - Nezaobilazna atrakcija u Parizu, Ajfelova kula, sutra slavi 125. godina od kada je, 30. marta 1889. godine inženjer Gistav Ajfel završio radove na tom metalnom tornju koji danas posećuje više od 5,5 miliona turista godišnje.

Kula je 1889. godine sagrađena kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Ona je do 1930. godine bila najviše zdanje na svetu, sa visinom od 300 metara bez antena. Ajfelova kula je inaugurisana 31. marta 1889. godine a svečano otvorena 6. maja te godine. Struktura je sastavljena od 18.038 delova od livenog gvožđa, uz pomoć 2,5 miliona zakovica.

Za vreme izgradnje, zahvljajujući merama bezbednosti koje je Ajfel uveo, poginuo je samo jedan radnik, što je za to doba bilo izuzetno dostignuće. Metalna struktura je teška 7.300 tona, a do vrha ima 16.665 stepenica. Svakih sedam godina na celu strukturu se nanosi boja radi zaštite od korozije. Povremeno se boja menja, a trenutno je smeđa.

Zavisno od vremenskih uslova vrh kule može da odstupi od vertikale do osam centimenatra u stranu od Sunca. Pomeranje nastaje zbog neravnomernog zagrevanja metala na sunčanoj i na strani u senci. Kada je kula sagrađena, mnogi Parižani su smatrali da je ruglo i da je treba srušiti. Danas ima reputaciju jednog od remek dela svetske arhitekture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track