Tasovac: Uništenje NBS je jedan od najvećih zločina
Foto: Zorana Jevtić

SEĆANJE: Obeležen dan bombardovanja Narodne biblioteke

Tasovac: Uništenje NBS je jedan od najvećih zločina

Pop kultura -
Videti ovde ponovo Nacionalnu biblioteku značilo bi da smo u stanju da sačuvamo prošlost i osiguramo budućnost zemlje, poručio je ministar
1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Najveće zgarište srpske kulture!Na lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu juče u 11.55 obeležen je dan sećanja na njeno stradanje u Drugom svetskom ratu tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. Prisutne je prvo pozdravila v. d. upravnica Nacionalne biblioteke Svetlana Jančić.Krater simbol nemara- Posledice nemačkog bombardovanja vidljive su i danas. U jednom trenu nestalo je sve ono što su skoro ceo vek prikupljali poslenici kulture, nauke i kulture Filip Nikolić, Đura Daničić, Janko Šafarik i Jovan Tomić sa svojim pomoćnicima. Danas, 73 godine kasnije, podjednako bolno odjekuju reči dr Radoslava Grujića, očevica požara, koji je rekao da su mu to bili najteži trenuci koje je preživeo za vreme bombardovanja - rekla je Jančićeva.

Skup... Građani u velikom broju došli na zgarište srpske kulture
Skup... Građani u velikom broju došli na zgarište srpske kulture

Njeno mišljenje deli i ministar kulture Ivan Tasovac, čije su obraćanje posetioci prekidali aplauzima.- Uništenje NBS jedan je od najvećih zločina počinjenih nad pokretnom kulturnom baštinom u Evropi tokom Drugog svetskog rata. Time je stradanje naše biblioteke preraslo nacionalne okvire i postalo univerzalni simbol pokušaja uništenja i zatiranja kulture, umetnosti, nauke i obrazovanja. Istovremeno, međutim, ovaj krater pored kojeg stojimo jeste i simbol našeg sopstvenog nemara i pokazatelj je istorijske ravnodušnosti koju kao društvo gajimo u odnosu prema najznačajnijim institucijama naše kulture - kazao je Tasovac, koji se založio da se na ruševinama nekadašnje zgrade podigne novo zdanje:

- Ima li ičega smislenijeg od toga da na ovom mestu ponovo zaživi NBS? Jedna nova, drugačija, ali ne manje bogata biblioteka, koja će predvoditi proces digitalizacije srpskog kulturnog nasleđa i koja će u isto vreme biti čuvar kolektivnog pamćenja i garant tehnološkog napretka u Srbiji u 21. veku. Ima li boljeg načina da naša generacija iskupi svoj dug generacijama pre nas, ali još više generacijama koje će doći posle nas? - upitao je ministar.Nedostaje namOn je istakao da je vrlo bitno da se neimari prihvate posla.- Videti na ovom mestu ponovo Narodnu biblioteku značilo bi da smo u stanju da u isto vreme sačuvamo prošlost i osiguramo budućnost ove zemlje. I tek ako je izgradimo, shvatićemo koliko nam je sve ove decenije nedostajala.

Dragan BjelogrlićPREKINUO SNIMANJE DA BI POLOŽIO KNJIGUU umetničkom delu programa nastupila je pozorišna trupa Dah teatar. Na kraju programa su gosti, među kojima je bio i Dragan Bjelogrlić, koji je prekinuo snimanje serije „Montevideo, vidimo se“, ostavili po jednu knjigu na lokalitetu kao simboličan povratak knjige na mesto gde je uništen deo srpske i svetske kulturne baštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track