PRETE TUŽBOM: Gejevi i lezbijke traže izvinjenje od RTS zbog Evrovizije!
Foto: Beta/AP

Nezadovoljni komentatorom

PRETE TUŽBOM: Gejevi i lezbijke traže izvinjenje od RTS zbog Evrovizije!

Pop kultura -
Smeštanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zblažavanje kada dobija maksimum broj poena je nedopustivo, naveo je Predrag Azdejković

BEOGRAD - Gej lezbejski info centar osudio je danas ponašanje komentatora RTS tokom prenosa Evrovizije pogotovo za vreme nastupa i glasajna za predstavnicu Austrije Končitu Vurs kada je ona dobijala maksimalan broj poena.

"Smeštanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zblažavanje kada dobija maksimum broj poena je nedopustivo", naveo je predsednik centra Predrag Azdejković i zahtevao izvinjenje od RTS-a ili će, kako naovdi, u suprotnom biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji.

Centar ocenjuje da su takvim ponašanjem komentatori RTS diskriminisali LGBT populaciju, što je u Srbiji zabranjeno Zakonom protiv diskriminacije i drugim zakonskim i podzakonskim aktivma vezanim za medije".

Cenatar, smatra nedopustivim vređanje trans populacije na nacionalnom servisu koji je servis svih građana, pa i LGBT populacije, koju već godina aktivno ignoriše. Evrovizija je već decenijama događaj koji promoviše toleranciju i koji je veoma blizak senzibilitetu LGBT populacije širom Evrope i nedopustivo je da se tokom takvog događaja čuju komentari kao što smo imali prilike da čujemo na RTS.

Foto: Beta AP
Foto: Beta AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track