Topalovići ponovo otvaraju testament!
Foto: Zorana Jevtić

Ekskluzivno: Kurir na izložbi „Maratonci trče počasni krug“

Topalovići ponovo otvaraju testament!

Pop kultura -
U društvu direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslava Zelenovića, obišli smo legat Pavla Vuisića, koji će biti prikazan u Noći muzeja
1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke večeras će ponovo oživeti junaci iz kultnog filma Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug“. Maksimilijan, Aksentije, Milutin, Laki i Mirko otvoriće testament u kome Pantelija svoje nasledstvo ostavlja samom sebi. Čuvene grobare oživeće studenti glume iz klase Nebojše Dugalića, a pre zvaničnog otvaranje ekipa Kurira obišla je postavku u društvu direktora Kinoteke Radoslava Zelenovića.

Poklon... Šubara koju je Paja dobio od Orsona Velsa
Poklon... Šubara koju je Paja dobio od Orsona Velsa

Rekonstrukcija scene- Radimo rekonstrukciju čuvene scene iz filma. To je samo deo ponude koju je naša ustanova spremila za posetioce u Noći muzeja. Na plakatima će biti ispisan citat „Laki je malo nervozan“ i moj omiljeni „Ponovo radi bioskop“ - objašnjava Zelenović.S prvi čovekom značajne kulturne institucije obišli smo i prostorije koje su trenutno zatvorene, a u kojima se čuva legat glumca Pavla Vuisića, koji je darovala njegova supruga Mirjana.

Nameštaj i nagrade- Sto koji ste videli u holu nije iz filma, već je iz doma Vuisića. Za njim je Pavle najviše voleo da sedi iako je imao radni sto. Njegova žena nam je ostavila na čuvanje šubaru Orsona Vesla, koju je on poklonio Paji. Biće izložene i nagrade Car Konstantin i Zlatna arena - objašnjava Zelenović.Istoriju filma ova institucija prezentovaće i kroz izložen „rolejfleks“ Žorža Skrigina, kameru prvog srpskog „švenkera“ Ernesta Bošnjaka i druge predmete iz bogatog fonda Muzeja Kinoteke.

Direktor Kinoteke... Radoslav Zelenović
Direktor Kinoteke... Radoslav Zelenović

Dan KinotekeTANJA BOŠKOVIĆ DOBILA NAGRADU Jugoslovenska kinoteka juče je obeležila 65 godina rada kao dan sećanja na 6. jun 1896. godine, kada je održana prva filmska projekcija u kafani „Zlatni krst“. Plakete ustanove dobili su Tanja Bošković, Voja Brajović, Goran Bregović, Slobodan Ćustić i drugi. Premijerno je prikazan i deo materijala o Velikom ratu, a sinoć je otvoren i Festival nitratnog filma. Okosnicu programa čine ostvarenja o ratu, a učestvuje oko 30 filmskih arhiva iz celog sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track