NOĆ MUZEJA: Širom Srbije otvorene kulturne ustanove

Značajna kulturna manifestacija u našoj zemlji

NOĆ MUZEJA: Širom Srbije otvorene kulturne ustanove

Pop kultura -
Samo večeras posetioci Belog dvora mogu da pogledaju maketu Ivana Meštrovića, Vidovdanski hram, koja do sada nije viđena

BEOGRAD - Manifestacija Noć muzeja, 11. po redu, održava se u subotu veče širom Srbije, a beogradskoj publici vrata su otvorile 63 kulturne ustanove u kojima posetioci mogu da pogledaju više od 70 postavki i drugih zanimljivih sadržaja.

Samo večeras posetioci Belog dvora mogu da pogledaju maketu Ivana Meštrovića, Vidovdanski hram, koja do sada nije viđena. Ta maketa je pravljena za potencijalni najveći pravoslavni hram, tri puta veći od hrama Svetog Save, a koji je bio skriven od očiju javnosti tokom 70 godina prošlog veka.

Konak knjeginje Ljubice je biti mesto za sve koji žele da saznaju sve o svadbenim običajima u poslednjih par vekova kroz izložbu "Zdravo bili, mladenci mili!".

Novo groblje će i ove godine biti otvoreno, pa će zainteresovani imati priliku da vide veličanstvene spomenike ili da uđu u kosturnice.

Izložba o "Prvom svetskom ratu iz ženskog ugla" predstavljena je u Konaku kneza Miloša, a na pitanja ko su "slobodni zidari" i koje tajne kriju obredi i simboli masona koji se primenju već stotinama godina odgovori su ponuđeni u Etnografskom muzeju.

Beogradske ulice pune su mladih, ali i starijih sugrađana koji radoznalo razgledaju programe i primetno raspoloženi šetaju i razgledaju ponuđene programe.

Rimski bunar na Kalemegdanskoj tvrđavi pretvoren je u "bunar dobrih želja" gde se prikupljaju novčani prilozi za ljude pogođene poplavama i biće uplaćen na račun Grada Beograda.

Svi koji posete Dom omladine Beograda u Noći muzeja mogu priložiti igračke za vrtiće "Dečja radost" iz Svilajnca i "Bambi" i "Kolibri" iz Paraćina, koji su teško pogođeni poplavama.

Arhiv Vojvodine će, i večeras, kroz dokumenta, plakate i fotografije posetioce odvesti u posleratno društvo socijalističke Jugoslavije i na nov način osvetliti fenomen praznika, ali i skrivene fragmente iz političke, društvene i kulturne istorije države na izložbi "Praznici i kultura sećanja".

Takođe, novosađani će biti u prilici da pogledaju izložbu grafičkog dizajna Bratislava Milenkovića, zatim "Vremeplov" Gorana Mitrovića, dela Miće Popovića, ali i da se vide kako umetnost utiče na vlast, a kako vlast na umetnost kroz postavku "Pejzaži iz likovne zbirke Josipa Broza Tita".

Zbog nepogoda koje su zadesile zemlju prethodnog meseca, deo programa će biti humanitarnog karaktera, pa posetioci Narodne biblioteke Srbije i Medija centra Odbrana mogu donirati knjige za biblioteku "Vlada Aksentijević" u Obrenovcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track